20 iulie 2021

Gențile medicale de urgență facilitează munca asistentelor medicale

În cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, 108 reprezentanți ai sistemului medical din Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni au primit genți medicale de urgență, dotate cu cântar electronic de mână, pediometru, o geantă textilă pentru a pune copilul și o panglică centimetrică pentru a măsura circumferința craniului. Aceste echipamente sunt folosite în contextul vizitelor la domiciliu pentru supravegherea copilului sănătos.

 

Echipamentul primit facilitează munca asistentelor medicale și le oferă posibilitatea de a putea supraveghea creșterea tuturor copiilor prin efectuarea măsurărilor lunare a nou-născuților chiar la ei acasă, fără a fi nevoie ca părinții să se deplaseze la medicul de familie.

„Aceste genți sunt foarte utile. Până acum ne foloseam cu ce găseam la familie, la părinți. Acum avem totul foarte compact și ușor de utilizat. Vizitele noastre au devenit mai ușor de efectuat și pe lângă toate este o geantă pe care o poți lua cu tine oriunde. La fel putem pune aici și alte lucruri de care avem nevoie. Este foarte comod”, a declarat Inna Nastas, asistentă medicală în cadrul Oficiului Medicului de Familie Tîrnova.

 

Părinții spun că aceste vizite și noile echipamente pe care le utilizează asistentele medicale le oferă timp prețios pe care îl petrec cu copilul pentru că astfel sunt scutiți de drumurile către Centrul medicilor de famile și cozile în care erau nevoiți să stea pentru consultație.

„Din moment ce vine asistenta medicală acasă ne simțim mult mai liber, punem toate întrebările care ne frământă și avem timp să le discutăm, nu suntem grăbiți de alte persoane ce așteaptă la ușă. Înainte mergeam noi la medicul de familie, ba era vânt sau ploi, ba soare și temperaturi caniculare, copilul asta nu înțelege. Acasă și copilul se simte mult mai liber”, a menționat beneficiara proiectului.

 

În cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” specialiștii medicali din 4 raioane din nordul Republicii Moldova și-au îmbunătățit abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și a altor probleme de sănătate. Specialiștii, la rândul lor, transmit cunoștințele obținute părinților și le oferă suport în îngrijirea propriilor copii.