20 noiembrie 2018

20 noiembrie, Ziua internațională a Drepturilor Copilului

 

Astăzi, 20 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului*.
Dreptul la familie este unul dintre drepturile fundamentale.
Copii au nevoie de grija părintească, de siguranța că sunt iubiți și de încrederea că nu vor rămâne niciodată singuri.
Drept dovadă este istoria Tatianei.

Primii 4 ani de viață, Tatiana i-a petrecut într-un orfelinat, fiind abandonată la naștere de către părinți, deoarece se născuse cu sindromul Down.
Odată ajunsă aici, fiecare an nu era altceva decât o deznădejde. Îngrijitorii din instituție erau convinși că astfel de copii nu au șanse la careva progrese, din acest motiv copila era ținută inițial într-un pătuț, apoi într-un țarc, non-stop. Așa am cunscut-o noi pe Tatiana, iar evaluările psihologice rezultau cu o dezvoltare cognitivă de 5 luni la ai săi 4 ani împliniți. Oare acesta e un drept respectat?

În 2014, alături de autoritatea tutelară am făcut schimbarea în viața copilului, astfel ajunge în grija unui asistent parental profesionist, care i- a oferit toată căldura și dragostea familiei sale pentru a produce minuni. Nu a fost nevoie de ani, dar de zile ca să fie vizibil fiecare progres: să stea în șezut, primii pași, să se alimenteze independent, primele silabe, îmbrățișări, fredonarea melodiilor etc. La vârsta școlarizării Tatiana a fost integrată în șoala din comunitate cu program individualizat. Astăzi este o școlăriță cu comportament tipic unei eleve de clasa a doua: scrie, citește, cântă și dansează. Recent, a și participat la un concurs de frumusețe, organizat în cadrul școlii, fiind încurajată și susținută atât de familia ei substitutivă, cât și de pedagogii și colegii de școală.

Cazul Tatianei ne demonstrează încă o dată rolul incontestabil al familiei în viața copilului. În acest sens cântecul de leagăn, ținutul în brațe, mângâierea, cititul poveștilor, discuții în timpul plimbării, jocul sunt cele mai eficiente și, totodată, și cele mai simple modalități de a contribui la dezvoltarea copilului, randamentul lor ulterior fiind enorm. Cele mai puternice și efective terapii în cazul acestei copile au fost la fel căldura oferită prin dragoste, atenția și grija individuală.
Speranțele și visele prind culoare doar în familie. Ajută-ne să le protejăm și să le încurajăm.

*Convenția ONU cu privire la drepturile copilului a fost adoptată la 20 noiembrie 1989, iar R. Moldova a aderat la ea în 1993.