01 iulie 2020

35 de copii cu dizabilitate de auz învață să audă și să vorbească

 

Pandemia provocată de COVID-19 a perturbat realizarea mai multor activități în cadrul organizației CCF/HHC Moldova, dar cea mai afectată a fost reabilitarea copiilor cu dizabilitate de auz.

În cadrul proiectului „Incluziunea copiilor cu deficiențe de auz în sistemul educațional”, implementat în perioada – iulie 2019 – iunie 2021, cu suportul financiar al HHC Marrea Britanie (Hope and Homes for Children), prin intermediul organizației RELX, 35 de copii cu dizabilitate de auz cu vârsta între 4 și 15 ani din 8 raioane ale republicii, beneficiază de suportul direct al logopezilor locali pentru a învăța să audă și să vorbească. Grație programului de reabilitare auditiv-verbală, copiii reușesc să înregistreze progrese în comunicarea verbală cu familia, au prieteni în comunitate și se simt mult mai siguri, fiind implicați în diverse activități la școală și acasă.

La propunerea echipei CCF/HHC Moldova de a avea ședințe de reabilitare online cu copii, mulți logopezi s-au arătat foarte sceptici inițial, motivând că nu au mai practicat asemenea modalitate de reablitare și, deci, nici experiență nu au. Ținând cont de succesele copiilor până la instituirea stării de urgență, dar și de faptul că situația în țară rămânea incertă, unii logopezi au început să lucreze la distanță cu copiii, în preajmă fiind mereu părintele copilului care l-a ajutat și l-a ghidat, atunci când era nevoie, în același timp preluând de la terapeut metode de asistență a copilului.

Cea de-a doua rundă de activități de reabilitare a copiilor cu dizabilitate de auz s-a încheiat in luna iunie, toți cei 35 de copii având câte 5 ședințe individuale în perioada martie-iunie 2020. Majoritatea copiilor din program au avut activități online, unii, însă, au avut activități și față în față, cu respectarea tuturor cerințelor epidemiologice. Pentru fiecare copil echipa formată din părinte, logoped și cadru didactic de sprijin a elaborat un program de activități pe perioada vacanței, care va contribui la îmbunătățirea vocabularului, echilibrului emoțional și a stării de bine a copilului.