23 noiembrie 2017

350 de copiii au astăzi o familie grație proiectului nostru

 

PESTE 350 DE COPII SE BUCURĂ DE DREPTUL LOR LA FAMILIE DATORITĂ UNUI PROIECT DE AMPLOARE ÎNCHEIAT CU SUCCES DE CCF/HHC MOLDOVA, ÎN PARTENERIAT CU UNICEF ȘI MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE

Chișinău, 23 noiembrie 2017 – Separarea de familie a fost prevenită pentru 278 de copii, iar alți 75 au părăsit pentru totdeauna Instituția rezidențială pentru copii de vârstă mică din Bălți datorită unui proiect, implementat de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF și MSMPS. Rezultatele proiectului, întitulat “Copiii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul”, au fost prezentate astăzi în cadrul unei mese rotunde.

Ca rezultat al eforturilor depuse, a fost reformat Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii din municipiul Bălți,  în același timp prevenindu-se separarea copiilor de familie, reintegrarea lor în familie sau plasament familial și dezvoltarea serviciilor sociale de sprijin. Astfel, au fost create 2 creșe sociale la Glodeni și Bălți (cea de la Bălți urmează să fie deschisă până la sfârșitul anului) pentru a fi puse la dispoziția familiilor social-vulnerabile cu copiii mici și a evita, astfel, riscul abandonului. Au fost create și 21 de familii noi de asistenți parentali profesioniști, iar alte 5 așteaptă să fie aprobate oficial de autorități pentru a primi copiii de vârstă mică sau copii cu dizabilități, astfel ca aceștia să nu mai ajungă în instituții reci și depersonalizate.

Peste 300 de profesioniști și APL care lucrează cu copiii dezavantajați au fost instruiți pentru a fi mai bine pregătiți să satisfacă necesitățile individuale ale fiecărui copil. Totodată, o campanie amplă de recrutare a asistenților parentali profesioniști la nivel național – „Tu te-ai născut în sufletul meu” – a fost organizată timp de o lună, prin evenimente publice, difuzarea unui spot video, implicarea mass-media tradițională şi online. O altă campanie menită să prevină abandonul copiilor de vârstă fragedă a fost realizată la scară națională, 3 spoturi animate fiind difuzate pe TV și online, prezentând sugestii și soluții concrete în ajutorul părinților vulnerabili.

În premieră pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului a fost pilotat un conținut inovativ pentru vizitele la domiciliul, efectuate de către asistentele medicale pentru a evalua starea fizică, socială și psiho-emoțională a copilului de la naștere la 3 ani. Pe lângă verificarea stării de sănătate a copilului, asistentele medicale oferă consiliere familiei, sfaturi și ghidare pentru a dezvolta abilitățile lor parentale, depistează riscurile medicale, dar și cele sociale cu care se confruntă familia, pentru a le aduce în vizorul specialiștilor și a ajuta familiile aflate în impas. Circa 175 de asistente medicale și medici de familie au fost instruiți cum să facă vizitele la domiciliu în cele 4 raioane-pilot: mun. Bălți, Glodeni, Drochia și Dondușeni, iar 86 de asistente medicale deja aplică noua metodă atunci când fac vizite la domiciliul  pacienților.

Proiectul, în valoare totală de 425,800 Euro, a fost implementat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017 de către CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF și MSMPS, venind în sprijinul reformei sistemului de protecție a copilului implementată de Guvernul RM în parteneriat cu APL, societatea civilă și organizațiile internaționale.