28 februarie 2020

46 de copii au fost ajutați să rămână alături de mamele lor

Fiecare parteneriat ne ajută să fim tot mai aproape de realizarea misiunii noastre și anume, fiecare copil să crească într-un mediu familial sigur, protejat și iubitor.

Închiderea instituțiilor rezidențiale (orfelinatelor) nu ar fi posibilă dacă nu am lucra la prevenirea separării copilului de familie, iar pentru asta avem nevoie și de servicii sociale calificate.

De mai bine de 4 ani, alături de Kaufland, reușim să aducem soluții optime copiilor și familiilor aflate în impas. Împreună dezvoltăm, dotăm și echipăm servicii sociale în comunitățile lor. Unul dintre acestea este Centrul maternal din Anenii Noi. În ajunul zilei, care marchează Ziua Femeii, se fac doi ani, de la deschiderea primului și unicului serviciu de acest fel din regiune, care în acest timp a susținut 21 de mame, să-și poată crește copii alături. Aici au fost găzduite, susținute, încurajate, informate și pregătite de o nouă etapă a vieții independente.

Centrul maternal este un serviciu gratuit destinat mamelor singure, minore, care provin din familii marginalizate, vulnerabile, neacceptate de familie/parteneri, victime ale abuzului, mamelor fără un loc de trai etc. Termenul de găzduire este conform necesității fiecărui caz în parte, dar de obicei ele stau acolo între 3-12 luni, timp în care se lucrează la alternative de durată. Mamele minore sunt găzduite până la împlinirea majoratului.

Pentru crearea serviciului am beneficiat de 60 000 de euro din partea partenerului nostru de încredere, Kaufland, iar din ziua deschiderii, serviciul este finanțat de autoritățile publice locale, fiind un serviciu care salvează copiii de la abandon.

Maria, mamă solitară: “Aici e foarte bine. E exact ca acasă. Mă simt în siguranță, atât eu, cât și copilul meu.”