07 noiembrie 2019

Un seminar util și necesar pentru patruzeci de specialiști

 

 

Angajații Structurilor Teritoriale de Asistență Socială au participat la două zile de instruire cu subiectul „Aspecte legale privind asistența copiilor aflați în situații de risc”. În cadrul training-ului au participat 40 de specialiști din 6 raioane ale țării (Glodeni, Drochia, Râșcani, Nisporeni, Strășeni, Căușeni). Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților specialiștilor din domeniul protecției copilului din Republica Moldova”, finanțat de Caritas Viena.

 

 

 

Pe lângă informația de natură juridică, formatorii, avocatul Octavian Vîrlan (CCF Moldova) și juristul Dumitru Dirul (Diaconia), au propus spre discuție situații complexe desprinse din realitate și au îndemnat participanții să identifice soluții optime pentru acestea.

În cadrul seminarului, a fost abordată reprezentarea copilului în diferite circumstanțe, stabilirea formei optime de protecție, responsabilitățile autorităților în procesul de prevenire a separării și instituționalizării copiilor. Participanții au simulat chiar și un act de judecată, în care au fost prezentate argumente pro și contra separării fraților de familie.

 

 

Participanții au manifestat entuziasm și interes pentru activitățile desfășurate. „Sunt nou în funcția de specialist STAS și mi-e tare greu să analizez și să urmăresc legislația. Acest seminar mă ajută să înțeleg care e soluția optimă în multe situații legate de copiii aflați în situații risc”, afirmă un participant la seminar.

Activitatea este organizată de către CCF Moldova și Misiunea Socială „Diaconia”, în parteneriat cu ANAS (Agenția Națională de Asistență Socială).