30 iulie 2021

70 de școli din țară vor deveni mai prietenoase. Proiectul „Spre o școală incluzivă” a fost lansat

 

Peste 320 de angajați ai sistemului educațional din țară vor transforma școlile în comunități prietenoase copiilor, dar și tuturor participanților în actul de învățământ. Profesioniști din peste 20 de raioane ale țării vor promova valorile incluzive, care vor contribui la starea de bine a întregii comunități școlare. Proiectul „Spre o școală incluzivă” implementat de  CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, vine să îmbunătățească sistemul educațional.

 

Proiectul „Spre o școală incluzivă” este o continuare a proiectului pilot „Puternici prin diversitate – aplicarea Indexului Incluziunii”, desfășurat în perioada iunie 2019 – decembrie 2020. Dacă proiectul inițial a implicat în activitățile sale profesioniștii din 14 școli din două raioane ale țării (Sângerei și Strășeni), care au beneficiat de sesiuni de training și mentorat, cea de-a doua fază a proiectului prevede 280 de sesiuni de mentorat, care ar cuprinde profesioniștii din școli. Totodată, proiectul prevede și întruniri cu reprezentanții a 35 de Organe Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului. Din moment ce proiectul prevede implicarea tuturor actorilor în procesul de învățământ, urmează a fi organizat și cel puțin un for la care vor participa copiii, cadrele didactice, părinții, partenerii și un expert din sistemul educațional din Germania.

 

Proiectul are la bază Indexul Incluziunii elaborat de expertul în educație Tony Booth din Marea Britanie, care este utilizat în peste 30 de țări ale lumii. Indexul Incluziunii ghidează instituțiile școlare în procesul de activitate în baza valorilor incluzive și autoevaluare, oferind instrumente exacte în interacțiunea cu părinții și copiii.

 

Proiectul „Spre o școală incluzivă” urmează a fi implementat de CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei în perioada iulie 2021 – iunie 2023.