20 august 2019

Adicția – boala care distruge vieți și destramă familii

 

Adicția este o boală care poate distruge vieţi şi destrăma familii dacă este lăsată netratată.

Cea mai des întâlnită situație cu care ne confruntăm în munca noastră este adicția alcoolică. Evident, aceasta este prima noastră îngrijorare atunci când vorbim despre protecția și siguranța copilului. E foarte important să înțelegem când și de ce a recurs părintele la alcool. Nu rareori suntem întâmpinați de replici tipice: „ Ei, se bea și în această familie, dar nu așa de mult ca la…” , „ Dapu’ce, numai ei beau, jumătate de sat bea”, sau la întrebarea de ce au fost scoși copiii din familie, să primim un așa răspuns: „Dapu’ mirosea a alcool”, chiar dacă părintele muncește cu ziua pentru întreținerea copiilor.

Tot ceea ce trebuie să știm este faptul că adicția nu trebuie tolerată, dar conștientizată și depășită. Atunci când întâlnim părinți cu astfel de dependențe, în primul rând le oferim consiliere psihologică, care este neapărat completată și de alte acțiuni individualizate.

 

                                        În șase luni, am ajutat 16 părinți  să beneficieze de dezintoxicare

În primele șase luni ale acestui an, am ajutat 16 părinți (în mare parte, mame) să beneficieze de dezintoxicare. Din păcate, șase dintre ele au recidivat, aducând cu ele drama separării de copii. În astfel de situații, copiilor li se oferă o alternativă, un alt mediu, de data asta unul sigur și protejat. Alături de autoritățile responsabile urmărim ca ei să ajungă fie în tutela rudelor, fie în familiile de asistenți parentali.

De ce vă spunem asta? Pentru că face parte din munca noastră, iar fiecare familie salvată e un succes enorm.

                                                                        „Era să-mi pierd copiii”

Tamara, 40 ani, la un an și șase luni după tratament: „ Eu nu vă pot reda cât de mult viața mea s-a schimbat. Eu acum îmi văd copiii. Văd fiecare schimbare ce vine cu odată cu vârsta lor. Asta îmi aduce bucurii atât de mari. Înainte viața mea era legată doar de un singur gând, cum să fac rost de o altă sticlă. Eram mereu parcă cu o ceață pe ochi. Era greu. Toți râdeau de mine. Abia acum înțeleg durerea prin care treceau ai mei de acasă.”

Ludmila 44 ani, la 11 luni după tratament : „Am înțeles că trebuie să mă schimb când am ajuns pe marginea prăpastiei. Era să-mi pierd copiii. Acum mă străduiesc să trăiesc și timpul pierdut, pe care băutura ni l-a furat.”

Conform datelor statistice mai vechi (anul 2013) în Republica Moldova sunt aproximativ 50.000 de alcoolici, cel puțin asta spun datele oficiale, dar neoficiale numărul ar fi mai mare.

La nivel mondial, aproximativ 3.3 milioane de decese sunt înregistrate anual din cauza problemelor de sănătate fizică și mintală cauzate de adicția alcoolică, anunță Organizația Mondială a Sănătății.