25 februarie 2020

Alice Popa: „Reabilitarea copilului cu hipoacuzie depinde de echipa din jurul lui”

 

“Un parcurs de reabilitare frumos al unui copil cu deficiențe de auz se datorează oamenilor care îi vorbesc și îi explică tot ce vede și i se întâmplă, terapiilor și posibilității de a învăța lucruri noi într-un mediu tipic tuturor copiilor.” Astfel explică succesul procesului de reabilitare al unui copil care suferă de hipoacuzie psihologul clinician, terapeut auditiv verbal, Alice Popa din București. Specialistul s-a aflat într-o vizită la Chișinău pentru a oferi instruiri logopezilor și psihopedagogilor din cadrul Serviciului de Asistență Psihopeadogică din republică.

Instruiri pentru logopezi și psihopedagogi

Un număr de 84 de specialiști implicați în reabilitarea copiilor au beneficiat de trainingul furnizat de terapeutul din România, care nu a ezitat să împărtășească metodele și tehnicile de lucru, experiență, reușite și dificultăți întâmpinate de copii în procesul de recuperare. “Încerc să le furnizez informații cât mai practice legate de reabilitarea copiilor cu deficiențe de auz. Mulți dintre terapeuți rămân blocați în metodele vechi, iar ei ar trebui să aibă acces la tehnicile noi de reabilitare. Participanții manifestă interes, pun întrebări, ceea ce înseamnă că vor să afle mai multe, să absoarbă pentru ca ulterior să ajute copii cu proteze auditive”, a menționat Alice Popa.

 

Specialiștii au declarat că instruirile sunt unele necesare, întrucât deseori se confruntă cu situații delicate pentru care și-ar dori să găsească răspuns. “Avem nevoie de cunoștințe practice, să cunoaștem cum să răspundem eficient nevoilor copiilor cu deficiențe de auz. Pe lângă reabilitări, copilul trebuie să facă legătură dintre cuvântul pe care învață să-l rostească și obiectul propriu-zis. Copilul cu care muncesc eu înregistrează progrese, este un caz de incluziune de succes”, a menționat  Svetlana Vitan, logoped din cadrul Centrului de Resurse din orașul Ungheni.

 

Reabilitarea, condiționată de servicii educaționale de calitate

Psihologul clinician Alice Popa a realizat o ședință de terapie cu un copil cu deficiențe de auz, iar ulterior a prezentat specialiștilor câteva dintre tehnicile utilizate de ea în procesul de reabilitare a copiilor. „Vorbirea lui Radu nu este una fluentă. Dacă până acum comunicarea cu el era una scurtă, cu propoziții truchiate, atunci am înțeles că ar trebui să avem cu el o discuție obișnuită, fluentă, să-i punem întrebări, să lăsăm să ne răspundă, iar atunci când vedem că nu înțelege ceva să-i explicăm în detalii. Asta am făcut în terapie. Când vezi un specialist cum lucrează cu el, înțelegi ce trebuie să faci și tu acasă”, a menționat bunica copilului cu hipoacuzie, care a beneficiat de terapie.

Instruirile au fost realizate în cadrul proiectului finantat de organizatia RELX din Marea Britanie și United Nations Women’s Guild din SUA, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Moldova. “Locul copilului nu este într-o școală specială, dar în una din comunitate, unde ar beneficia de servicii de calitate. Astăzi, punem accentul pe servicii educaționale de calitate. Pentru a presta aceste servicii avem nevoie de resurse umane bine pregatite. Comunitatea începe să înteleagă că un copil cu deficiențe de auz este un copil tipic care nu trebuie segregat, dar trebuie să crească în mediul comunitar. Ceea ce ne bucură este că după aproximativ 10 ani de când a fost pornită reforma incluziunii, nu mai parvin solicitări din partea părinților de a-și plasa copiii în instituții de învățământ speciale”, a menționat Viorica Marț, consultant superior în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Moldova.

 

Instruirile au fost desfășurate în cadrul proiectului “Incluziunea copiilor cu dizabilitate de auz în învățământul general”, finanțat de organizația RELX și United Nations Women’s Guild din SUA. Beneficiari direcți ai proiectului sunt 35 de copii, specialiștii din Serviciul de Asistență Psihopedagogică implicați în reabilitarea lor, dar și părinții copiilor.