17 mai 2019

Am dat startul unei serii de training-uri pentru 140 de asistenți sociali comunitari

”Spune-mi și voi uita, învață-mă și voi memora, implică-mă și voi folosi” – cu acestea în gând începem munca.

Din 15 mai am dat startul unei serii de 7 training-uri de 3 zile pentru 140 de asistenți sociali comunitari din 6 raioane – Strășeni, Drochia, Nisporeni, Glodeni, Căușeni și Râșcani. Vom învăța împreună și unul de la altul să sprijinim familiile în situație de criză. Vom înțelege mai bine consecințele unor experiențe negative din copilărie și cum să mobilizăm factorii de protecție. Vom practica metode și tactici eficiente de comunicare cu familiile în condiții de criză. La final vom discuta reziliența și sănătatea emoțională în contextul sindromului arderii profesionale, deoarece doar un specialist calm și în stare de bine va fi capabil să ajute un copil sau o familie în dificultate.

„Aceste seminare vor aduce o schimbare în bine nu doar pentru asistenții sociali din comunitate, dar și pentru copiii cu care vor lucra, sute, dacă nu zeci de copii cu care lucrează. Bineînțeles că nu facem munca pe care o facem singuri, fără acești specialiști, care sunt în permanentă căutare de noi metode, cunoștințe și practici. La aceste training-uri vorbim în primul rând despre asistența familiilor aflate în situații de criză și încercăm să schimbăm atitudini”, susține Liliana Rotaru, președintele CCF/HHC Moldova.

Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților specialiștilor din domeniul Protecției copilului din Republica Moldova” implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Misiunii Sociale „Diaconia”, cu suportul financiar al Caritas Viena.
Pe parcursul 2019-2020, 250 de specialiști își vor actualiza cunoștințele în domeniul asistenței familiilor în situație de criză, sprijinul copiilor cu tulburări emoționale și de comportament, mobilizarea comunității, domeniul legal și elaborarea și implementarea politicii de protecție a copilului.