25 mai 2017

Asistenții medicali din 4 raioane se pregătesc sa facă vizite performante la domiciliu

 

Chișinău, 25 mai 2017 – Circa 200 asitenți medicali și medici de familie sunt instruiți cum să facă vizitele la domiciliu pentru a consilia familia și a depista, pe lângă problemele medicale, și pe cele sociale, pentru a le aduce in vizorul specialiștilor și a ajuta familiile aflate în impas. Seria de 9 seminare va dura până la sfârșitul lunii iunie și va fi petrecută de CCF/HHC Moldova, în Parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF.

Instruirile constituie etapa de pregatire a cadrelor medicale primare care, în perioada iulie-noiembrie 2017 vor fi primii care vor pilota programul de vizite la domiciliul în 4 regiuni pilot: mun. Bălți, Glodeni, Drochia și Dondușeni. Programul, creat și dezvoltat de unii dintre cei mai buni experți în domeniu, vine să îmogățească conținutul vizitelor la domiciliu, pe care asistentul medical le realizează atunci când în familie apare un nou născut. Pe lângă examinarea stării sănătății bebelușului din punct de vedere medical, asistentul va trebui să aducă în vizor aspectul social al bunăstării copilului, și nu întâmplător, deoarece acesta influențează starea de sănătate și dezvoltare a copilului.

Cercetările internaționale spun că primii ani de viață sunt cruciali în dezvolatarea copilului, iar asistentii medicali sunt specialiștii care se asigură ca bebelușii din orice familie să crească într-un mediu de siguranta, dragoste și grija. Datorită acestui program, asistentul medical va putea consiliere familiei, oferi sfaturi, informații, suport nu doar cu referire la starea de sănătate a copilului, dar și va atrage atenția la starea de bine a părinților și abilitățile lor parentale.

Acțiunea de pilotare a programului de vizite la domiciliul se desfășoară în cadrul proiectului Copii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul”Octombrie 2015 – Decembrie 2017, implementat de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.