17 octombrie 2017

Auditul serviciilor sociale în 12 raioane. Comparăm și prezentăm progresele 2015-2016

 

Chișinău, 17-18 octombrie – Circa 60 de participanți – în mare parte reprezentanți ai autorităților publice locale și ai societății civile – au participat la 2 mese rotunde la Edineț și Chișinău, în cadrul cărora au fost prezentate rezultatele și recomandările studiului „Auditul serviciilor sociale în 12 raioane din Republica Moldova. Comparație 2015-2016”. Studiul a fost realizat de o echipă de experți internaționali din România, care au venit în Moldova pentru a-și prezenta principalele concluzii și recomandări. Evenimentul a fost organizat de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu Secretariatul permanent al Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului (CNPDC), Cancelaria de Stat.

Studiul și-a propus să facă o analiză minuțioasă-audit a 4 tipuri de servicii sociale în 12 raioane: Ocnița, Edineț, Dondușeni, Bălți, Drochia, Rîșcani, Hîncești, Cantemir, Leova, Cimișlia, Basarabeasca și Chișinău. Experții au comparat progresul și dezvoltarea acestor servicii pe parcursul anilor 2015-2016. Experții au constatat progrese frumoase și o creștere semnificativă a numărului de beneficiari și activități petrecute în cadrul unor servicii în anumite raioane. Totodată, în alte raioane nu a fost înregistrat niciun progres, ba din contra, unele servicii sociale au fost stopate, în detrimentul familiilor social-dezavantajate. Studiul vine cu recomandări specifice pentru fiecare raion în parte, dar și unele de ordin general, care prevăd alocarea resurselor suficiente pentru a înregistra progres, elaborarea metodologiei de acreditare, dar și programe de formare continuă a personalului angajat în aceste servicii.

Rezultatele și recomandările specifice din studiu urmează să fie prezentate, în continuare, fiecărui raion în parte, în cadrul unor întâlniri similare locale.

Mesele rotunde sunt organizate în cadrul proiectul “Consolidarea capacității societății civile pentru participarea incluzivă în societate a  celor mai marginalizați părinți și copii” implementat de CCF/ HHC Moldova în perioada 2015 – 2017 și finanțat de Uniunea Europeană.