30 ianuarie 2018

Cea de-a doua creșă socială a fost deschisă astăzi, 30 ianuarie 2018 la Bălți

Serviciul este destinat copiilor mici din familiile aflate în diverse situații de risc și este menit să prevină abandonul lor de către părinți.

Grupa-Creșa socială are o capacitate de 12 locuri, fiind destinată copiilor de vârstă fragedă funcționând de astăzi în cadrul grădiniței nr. 13 din Bălți. Acest serviciu social gratuit a fost creat de CCF/HHC Moldova împreună cu Primăria Municipiului Bălți, în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu UNICEF, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Familiei. Deschiderea grupei-creșă a fost posibilă datorită suportului oferit de HHC Marea Britanie, Inițiativa Comunitară BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și a tuturor susținătorilor campaniei ROSTUL POSTULUI, demarată în 2017.

Acest serviciu de zi este destinat copiilor cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani, care provin din familii vulnerabile și riscă să fie separați de părinți din cauza sărăciei sau a altor dificultăți de ordin social. Acest serviciu le va permite copiilor să se afle toată ziua în grija educatorilor, în timp ce părinții lor, în special mamele sau tații singuri se pot angaja la lucru.

Creșa este dotată conform standardelor și funcționează în regim de grădiniță obișnuită. Copiii se bucură de îngrijirea specifică vârstei fragede: plimbarea, schimbarea scutecelor, hrănirea, somnul, joaca etc. Grupa-Creșa socială din Bălți este a doua de acest fel în municipiu, prima fiind deschisă tot de CCF/HHC Moldova în cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii din municipiul Bălți.

Din 1 ianuarie 2018, finanțarea serviciului se face din bugetul de stat.

 

Inițiativa este parte a proiectului Copiii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul, realizat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu UNICEF.

Costul total al reparațiilor și dotărilor constituie 17 220 EUR. Bani colectați în campania Rostul Postului (atât pe site-ul oficial http://rostulpostului.md/, cât și direct către CCF Moldova) – 6473 EUR, ulterior suma dublată de către Inițiativa Comunitară BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție) și contribuția Hope and Homes for Children UK (4272 EUR).

Mulțumim susținătorilor campaniei și partenerilor!

***

De-a lungul celor 14 ani de activitate în domeniul sistemului de protecție a copilului, CCF/HHC Moldova a susținut peste 1000 de copii să rămână alături de părinții lor prin suport direct și servicii de sprijin noi dezvoltate.

Acum 7 ani când o mama solitară, fără sprijin și ajutor ne-a spus: ’’ … sau murim amândoi de foame, sau trebuie să mă despart de copil’’, CCF/HHC Moldova a propus autorităților locale lansarea unui nou serviciu de sprijin pentru familii și prevenirea abandonului copiilor.