14 martie 2019

Primii copii la Centru de Intervenție Timpurie

Centrul de Intervenție Timpurie din mun. Bălți, deschis în februarie 2019, este un serviciu socio-medical gratuit, primul de acest gen dezvoltat de CCF/HHC Moldova și totodată, primul în regiunea de nord a țării. Intenția a fost să dezvoltăm servicii aproape de copii, de familii, în comunitățile lor.

Ce este un Centru de Intervenție Timpurie?

Este un serviciu ce se adresează copiilor cu vârsta până la 3 ani și familiilor lor și va consta în depistarea precoce a dizabilităților, asigurarea asistenței adecvate fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare, inclusiv cu dizabilitate, sau risc de apariție a acestora, oferirea de suport familiei copilului, precum și incluziunii educaționale și sociale a acestuia. Rezultatele obținute cu acești copii depind, în mare măsură, de momentul în care problemele sunt depistate. Depistarea și recuperarea problemelor legate de dizabilitate este important să înceapă la o vârstă cât mai mică a copilului, încă din primele luni de viață. O echipă multidisciplinară, formată din pediatru, neurolog pediatru, psiholog, logoped, kinetoterapeut, asistent medical și asistent social, își va canaliza tot efortul și cunoștințele în ajutorarea părinţilor de a menţine copiii cu nevoi speciale în cadrul familiei și acordarea de ajutor practic copiilor cu nevoi speciale.

 

Cum poți accesa serviciile acestui Centru?

Orice copil cu vârsta de până la 3 ani, care este suspectat că are o întârziere în dezvoltare, poate fi examinat, evaluat și oferit ședințe de reabilitare de specialiștii de la Centru de Intervenție Timpurie.
Referirea copilului poate fi efectuată de către:
– orice medic, atât din instituțiile medicale publice, cât și private, care consideră necesară aplicarea programului de intervenție timpurie pacientului său. Este necesar ca doctorul să completeze formularul nr. 027/e;
– instituțiile/organizațiile de asistență socială, educațională de abilitare/recuperare a copiilor;
– însăși personalul Centrului de Intervenție Timpurie, în baza criteriilor de eligibilitate pentru programele de intervenție timpurie;
– părinții/alt reprezentant legal sau îngrijitorul copilului care au suspectat un comportament atipic sau o întârziere în dezvoltarea copilului sau în cazul în care copilul deja are stabilit un diagnostic și se află în grupul de risc.

 

Ce raioane pot accesa acest serviciu?

Centrul de Intervenție Timpurie se află în mun. Bălți, str. Ivan Franko 44. El se adresează atât copiilor din oraș, cât și celor din 11 raioane din regiunea de nord a țării. Aceste raioane sunt: Dondușeni, Drochia, Ocnița, Briceni, Edineț, Glodeni, Șoldănești, Rezina, Sângerei, Râșcani, Soroca.

Estimativ, Centru de Intervenție Timpurie va deservi anual 250 de copii și familiile acestora.
Acest serviciu a fost creat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Costul total al reparațiilor și dotărilor a constituit 555 769 MDL.  Bani donați de familia Hughes din Marea Britanie, susținători ai fundației Hope and Homes for Children UK, dar și din contrubuția Campaniei „Rostul Postului” 2018 și donațiilor partenerilor locali.