31 ianuarie 2017

Conferință online despre dreptul copilului la familie

 

Chișinău, 31 ianuarie 2017 – „Deschidem Ușile pentru Copiii Europei” este genericul conferinței online de presă organizată azi la Centrul point.md de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Alianța ONG-urilor active în domeniul Potecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și portalul www.mama.md. Evenimentul, care a adunat peste 1 000 de vizualizări în numai o oră, a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la Campania pan-Europneană “Opening Doors for Europe’s Children” (Deschidem ușile pentru copiii Europei). Campania se desfășoară în 15 țări din Europa, sprijină fortificarea familiilor și promovează tranziția de la îngrijirea rezidențială la cea comunitară de tip familie pentru toți copiii Europei. Republica Moldova este parte a acestei campanii, aceasta fiind coodonată de CCF/HHC Moldova și sprijinită de următoarele organizații: APSCF, Amici dei Bambini, AVE COPIII, Keystone Human Services International Moldova, Partnerships for Every Child și Centrul de Resurse “Speranța”.

Speakerii Liliana Rotaru, Prelședintele CCF/HHC Moldova și Mariana Ianachevici, Președintele APSCF au povestit într-o manieră interactivă și accesibilă pentru publicul larg despre mersul reformelor, progrese, provocări și planuri de viitor pentru ca în Moldova să nu mai existe instituții, iar toți copiii să crească într-un mediu cald de familie.

„Doar într-o familie, copii cresc fericiți și dezvoltă o personalitate integră. Doar aici ei primesc și dezvoltă ATAȘAMENT, care, pe lângă laptele matern, este hrana de bază”, a menționat Liliana Rotaru.

„Toți copiii au dreptul la protecție de tip familial, de servicii și politici care să acționeze în interesul superior al acestora”, Mariana Ianachevici.

Protagoniștii conferinței online de presă au ajutat publicul să înțeleagă mai bine mersul reformelor și de ce este important ca instituțiile să fie închise, iar, în paralel, la nivel comunitar, să fie dezvoltate servici sociale de sprijin a familiilor cu copii, chiar și în condițiile reformei descentralizării și a bugetelor locale austere.

„Noi pledăm pentru soluții fizabile menite să continue dezvoltarea serviciilor sociale de tip comunitar care să sprijine familiile cu copii”, a susținut Liliana Rotaru în cadrul conferinței mama.md

„Vrem să obținem ca banii să se investească în servicii. Copilul are nevoie de asta acum, iar asta este o obligație a comunității locale”, a menționat în discuțiile online Mariana Ianachevici.

Speakerii au interacționat cu publicul și au răspun la întrebările adresate online. Bunăoară, președintele celor două organizații au povestit despre beneficiile și condițiile pentru a deveni asistent parental profesionist, de ce este important să fim cetățeni activi, dar și multe alte informații utile publicului larg.

Conferința de presă poate fi vizionată integral aici

***

Despre Campanie:

Faza I: 2013-2015 Campania pan-Europeană ”Deschidem ușile pentru copiii Europei” a fost lansată de către Eurochild și Hope and Homes for Children (Speranțe și Case pentru Copii) Marea Britanie în iunie 2013 și a durat până la sfârșitul lui 2015, desfâșurându-se în 12 țări: Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia și Ucraina. Filosofia campaniei constă în “a deschide ușile pentru copii Europei” pentru o Europă de viitor mai echitabilă și prosperă. La fel, Campania a promovat dezinstituționalizarea și tranziția de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe familie pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru copiii și tinerii care riscă să intre sau să părăsească instituțiile rezidențiale din întreaga Europă. În parteneriat cu rețelele naționale din fiecare țară-participantă, am îmbunătățit capacitatea societății civile de a face pledoarie la nivel national. Prin această campanie, peste 80 de organizații din Europa au fost conectate cu factorii de decizie de la Brussels pentru a pune capăt îngrijirii rezidențiale odată și pentru toți. Campania a îndemnat Uniunea Europeană și guvernele naționale să prioritizeze tranziția de la îngrijirea rezidențială la cea de tip familie și asigurarea unei îngrijiri de calitate pentru copii din țările member UE, țările aflate în procesul de pre-aderare sau cele din vecinătatea UE. 

Faza II: 2016-2018 În cea de-a doua fază, Campania aduce noi parteneri naționali și internaționali care adaugă pondere muncii noastre de dezinstituționalizare a Europei. SOS Children’s Villages International, Organizația Internațională pentru Îngrijire Foster (IFCO) și branșa europeană a Federației Internaționale a Comunităților Educative (FICE Europe) au aderat la Eurochild și Hope and Homes for Children. ‘Opening Doors’(Deschidem Ușile) își extinde și aria geografică, de la 12 la 15 țări. Cea de-a doua fază a Campaniei se va desfășura până la sfârșitul anului 2018.

Mai multe detalii despre Campanie găsiți pe pagina oficială Opening Doors: http://www.openingdoors.eu/

Ne vom bucura dacă vă alăturați Campaniei și dacă plasați pe paginile Dvs. online și cele din rețele de socializare o informație scurtă cu utilizarea hashtag-ului #OpeningDoors4Children #EU