11 iunie 2016

COPII DIN CHIȘINĂU AU SĂRBĂTORIT VALORILE EUROPENE LA HANUL MANUC BEI

 

Hâncești, 11 Iunie, 2016 – circa 60 de copii din familii de asistenți parentali profesioniști din Chișinău au sărbătorit Ziua Europei și Ziua internațională a copilului într-un mod inedit – print-o vizită la conacul istoric Manuc Bei din Hâncești, unde poveștile despre castele, prinți și prințese au devenit realitate. Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe – toate aceste edificii au fost parte a poveștii. Sărbătoarea a continuat la iarbă verde, unde copiii au așteptat cu răbdare desenele pe față cu tematica Zilei Europei, au fost actorii unor povești populare moldovenești și, la final, au lansat în cer baloane multicolore. Excursia s-a încheiat cu o gustare și o vizită la ferma de struți aflată în vecinătate, unde au admirat păsări și animale: struți, cai sălbatici, ponei, păuni, fazani, lebede negre, rațe, șoimi etc.

Prin acest eveniment, serviciul de asistență parentală profesionistă din Chișinău a lansat un mini-proiect care se va desfășura timp de 8 luni cu scopul de a fortifica acest serviciu în beneficiul copiilor rămași fără îngrijire părintească. Proiectul presupune acțiuni de promovare și recrutare, dar și instruiri pentru asistenții parentali profesioniști. Crearea și fortificarea unei asociații a asistenților parentali profesioniști asigură schimbul de experiență, identificarea și discutarea problemelor, formularea recomandărilor de îmbunătățire a serviciului, susținerea reciprocă etc. – garanții suplimentare pentru calitatea serviciului.

 

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului  “Consolidarea capacității societății civile pentru participarea incluzivă în societate a  celor mai marginalizați părinți și copii” implementat de CCF/ HHC Moldova și finanțat de Uniunea Europeană. În total, la proiect participă 25 de organizații non-guvernamentale locale, care activează în domeniul protecției copilului și familiei şi doresc să-şi extindă capacitățile de pledoarie pentru apărarea drepturilor copiilor vulnerabili şi a familiilor acestora.