17 iulie 2019

Copiii cu dizabilități de la Casa Comunitară vor beneficia de transport adaptat nevoilor lor

Un microbuz adaptat copiilor cu nevoi speciale a ajuns la Casa Comunitară din Chișinău. Unitatea de transport va înlesni deplasarea copiilor spre instituțiile medicale și reabilitare, dar și spre parcuri și evenimente publice. Achiziția a fost realizată datorită resurselor financiare oferite de compania Kaufland Moldova, partenerul strategic al CCF/HHC Moldova de mai bine de trei ani.

 „Este important ca prin acțiunile de Responsabilitate Socială, companiile să își asume angajamente în fața comunităților în care activează. La Kaufland, credem că implicarea face diferența. Toate proiectele, pe care le susținem, au misiunea de a schimba spre bine comunitățile și lumea din jurul nostru. Sunt onorată să fiu prezentă la acest eveniment, bucuria din ochii copiilor și a personalului, este cea mai prețioasă apreciere a lucrului nostru. Prin implicarea Kaufland, în parteneriat cu CCF/HHC Moldova, copiii de la „Casa Comunitară” din Chișinău vor putea, de astăzi, să exploreze lumea din jurul lor, în confort și siguranță”, a menționat Anna Katharina Scheidereiter, CSR manager Kaufland România și Republica Moldova.  

Microbuzul a fost transmis oficial în gestiunea Direcției Municipale pentru protecția Drepturilor Copilului a mun. Chișinău în baza acordului de colaborare dintre CCF/HHC Moldova și Autoritatea Publică Locală. „Acest transport va lărgi orizontul geografic pentru copiii din Casa Comunitară. În ciuda condițiilor bune din casă și din curte, pentru acești copii și adolescenți e important să vadă viața din afara casei – oameni noi, locuri deosebite, să aibă experiențe inedite. Anul acesta sperăm că microbuzul adaptat va aduce la maratonul din septembrie nu doar participanții de anul trecut – 2 băieți din casă – dar și suporterii, care se vor bucura de spiritul din centrul orașului”, a conchis președintele CCF/HHC Moldova, Liliana Rotaru.

Serviciul social “Casa Comunitară” găzduiește 11 copii cu dizabilități severe, care se bucură de atenție individualizată, terapii și îngrijiri în cele mai bune condiții, ceea ce le-au lipsit anterior în serviciul rezidențial. Angajații le asigură un mediu de viață apropiat celui familial până la atingerea majoratului. Dizabilitățile copiilor îi fac dependenți de sprijinul și prezența constantă a adultului. Deplasarea lor în afara casei, la distanțe mai mari, era dificilă. Atunci când aveau nevoie, angajații apelau la serviciul de urgență sau taxi, vehiculele cărora nu erau adaptate corespunzător.

 

Veronica Andronachi, manager serviciul Casa Comunitară a declarat: „Cu siguranță, deja ne putem planifica activitățile, de care până acum am fost privați anume din cauza transportului. Deși aveam invitații la Gradina Zoologică sau chiar aveam indicațiile kinetoterapeutului pentru activitățile de călărit, era o adevărată provocare să ne gândim cum să le reușim pe toate. Cu sprijinul Kaufland și a partenerilor noștri, CCF/HHC Moldova, copiii noștri vor avea parte de noi experiențe și descoperiri, care vor contribui la menținerea, iar în unele situații și îmbunătățirea dezvoltării potențialului lor.”

Casa Comunitară pentru copiii cu dizabilități din Chişinău a fost construită și dezvoltată cu susținerea financiară a Fundației Hope and Homes for Children și CCF Moldova în 2015. Ulterior, serviciul  a fost preluat de Direcția Protecția Copilului, asigurând-i durabilitate și buna funcționare.

Precizăm că, în 2018, Kaufland a alocat 60 de mii de euro pentru dezvoltarea primului centru maternal din Anenii Noi, care oferă suport și găzduire temporară mamelor și copiilor lor aflați în dificultate. Noul serviciu social a devenit funcțional la inițiativa CCF/HHC Moldova.