17 februarie 2020

Copiii hipoacuzici, integrați cu succes

 

Ceea ce părea o sarcină irealizabilă, astăzi este o realitate încurajatoare. Odată ce cuvintele au prins glas, progresele nu mai contenesc să apară. Un copil de 11 ani care suferă de deficiențe de auz nu încetează să surprindă asistenții parentali profesioniști care l-au luat în grija lor, profesorii, dar și specialiștii implicați în reabilitarea lui.

Realizările copiilor încurajează

Ion a ajuns în familia Sandu când avea 7 ani. Cei doi soți, absolvenți și ei ai unei instituții rezindențiale, au hotărât să-i ofere o copilărie în afara pereților reci și goi ai unui internat. Necesitățile specifice ale acestui copil au determinat asistenții parentali profesioniși să solicite ajutorul specialiștilor. Copilul trebuia să învețe să comunice cu noua lui familie, să interacționeze fără echivoc cu profesorii și colegii, să-și dezvolte abilitățile. Realizările copilului au fost stimulate de atenția asitenților parentali, care nu au încetat să se preocupe de bunăstarea copilului.

Ultimele instruiri la care a participat Aliona sunt cele furnizate de CCF/HHC Moldova în cadrul proiectului “Consolidarea capacității profesioniștilor locali în domeniul reabilitării și incluziunii copiilor cu deficiențe de auz” finanțat de ambasada Finlandei la București. Instruirile o ajută să-i ofere copilului asistența de care are nevoie pentru a persevera. “Inițial credeam că nu voi reuși. Nu știam cum să îngrijesc de un copil cu deficiențe de auz. Suntem tare bucuroși să vedem ce progrese face. Când a ajuns la noi nu știa un cuvânt, astăzi știe să rostească cuvintele de care are nevoie pentru a se exprima. Vorbește cu colegii de clasă, cu profesorii”, a menționat Aliona. După ore, Ion beneficiază de reabilitarea oferită de specialiștii Unității de Educație Incluzivă din raionul Ialoveni, dar munca continuă și acasă.

 

Potențialul copilului, valorificat

Un alt copil care suferă de surditate severă s-a integrat cu succes în școala din comunitate după o perioadă îndelungată petrecută în casa de copii cu hipoacuzie din Bălți. Adevăratele progrese au început să apară după ce acesta a revenit în familie, a început să meargă la școală și să interacționeze cu alți copii și maturi. „Este o crimă să nu valorifici inteligența acestui copilul, care ar putea să se dezvolte în rând cu ceilalți colegii ai săi. E cel mai bun la matematică, este un lider informal al clasei”, a menționat Adela Țăranu, cadru didactic de sprijin din liceul teoretic Constantin Stere, satul Abaclia, raionul Basarabeasca. Adela Țăranu susține că a preluat practici utile în cadrul sesiunilor de training, care ulterior implementate, au sporit rezultatele frumoase ale copilului.

Instruiri pentru specialiști și părinți

Pe parcursul proiectului “Consolidarea capacității profesioniștilor locali în domeniul reabilitării și incluziunii copiilor cu deficiențe de auz” sunt desfășurate cinci sesiuni de instruiri regionale destinate persoanelor implicate nemijlocit în reabilitarea copiilor: învățători, logopezi, cadre didactice de sprijin și părinți. Participanții la training au împărtășit din experiența și realizările obținute, dar au învățat și tehnici noi în procesul de reabilitare auditiv – verbală a copiilor hipoacuzici.

Proiectul finanțat de ambasada Finlandei la București se desfășoară în perioada august 2019 – iulie 2020.