01 aprilie 2020

COVID-19 face ravagii, lovind dur toate sistemele unui stat

Programele de intervenție ale CCF Moldova au urmărit mereu aplicarea acțiunilor care aduc impact de durată. Am evitat, pe cât posibil, urgențele de tipul ”turnați apă acum, că arde” De ce? Pentru că cei care ajung în impas, trebuie tratați cu demnitate. Trebuie să învețe și ei din asta. Aceste experiențe le oferă oamenilor mai multă încredere în sine. Desigur că e mult mai simplu să faci tu lucrurile în locul lor, dar oare ce învațătură poate fi scoasă de aici? Vă amintiți cum am învățat a scrie? Ni s-a pus pixul în mână, apoi am fost ghidați cum să lăsăm urme pe foaia albă. Oamenii au nevoie să se dezvolte, nu să devină dependenți de sisteme. Dar sistemele noastre mai au nevoie încă de timp, ca să ofere învățături și alternative de siguranță, pe termen lung. Dar cu siguranță, fiecare lasă urme, oricât de mici ar fi ele …

Situația pandemică, provocată de Covid-19, e un moment de viață și moarte, pentru sistemul medical, urmat imediat de cel social. Acei oameni, care au tot înnotat în sărăcie, marginalizați și trecuți cu vederea, riscă să cadă răpuși de foame, umilință și depresie. E trist să citești sau să auzi strigătele disperate ale părinților care zic: „Pot muri eu, dar salvați-i pe ei!” Ce îndură acești oameni? Ce drame se trăiesc în casele lor? E sfâșiitor de dur, iar numărul acestora e în ascendență.

Sistemul social, acum mai mult ca niciodată, simte o presiune enormă asupra sa și, efectiv, nu poate răspunde nevoilor crescânde și foarte urgente ale copiilor și familiilor vulnerabile și marginalizate.

Credem că, doar împreună, mai putem face ceva. Cu siguranță mai reușim să întindem o mână de ajutor acelei familii cu 6 copii, părinții cărora de 3 săptămâni și-au pierdut jobul. Acum nu au ce le pune pe masă, iar datoria la chirie i-ar putea lăsa în drum. Acelei mame singure care crește 2 copii cu dizabilități și e conectată 24/24 la nevoile lor de existență; pentru acel tată singur cu 3 copii, care ușor, ușor se dezechilibrează fără sprijin; pentru acel bunic în grija căruia au fost lăsați nepoții mici, iar mama a dispărut. Și lista ar putea continua… Viața nu e așa cum ne-o dorim sau ne-o planificăm. Iată că pandemia i-a adus pe unii la marginea prăpastiei. Deja am fost solicitați de peste 20 de familii cu peste 60 copii care au nevoi acute.

Dacă nu vom face ceva pentru ei acum și pentru cei care vor striga de disperare mâine, numărul lor fiind în permanentă creștere din pandemiei, riscăm să aducem și mai multă povară celor care luptă în prima linie, medicilor și asistentelor medicale, care efectiv nu vor reuși să facă față avalanșei. Lucrurile evoluează rapid de la o zi la alta. Recomandarea e doar una – să ne unim eforturile, să rămânem solidari în sprijinul și protejarea celor în riscuri iminente – flămânzii, săracii, uitații, marginalizații, șomerii.

Ajută-ne să intervenim în aceste situații critice! Susține-ne să ajungem la ei, donând direct aici  https://ccfmoldova.org/doneaza-acum#donaii-online sau cedează o masă în favoare lor prin www.rostulpostului.md – campania ce sprijină copiii afectați de sărăcie, și acum și de pandemie.