20 iunie 2019

Creșa socială, un serviciu vital

Interesul copilului prevalează în fața tuturor circumstanțelor. Angajații creșei sociale din orașul Bălți oferă copiilor un mediu de dezvoltare adecvat, iar părinților acestora posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii și a le oferi un trai decent micuților săi. Creșa socială din cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare are grijă 13 copii, care beneficiază gratis de întregul spectru de servicii.

Instituția își deschide ușile pentru copii cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani. Victor a ajuns aici când avea un anișor. Mama micuțului a fost nevoită să se încadreze în câmpul muncii, întrucât resursele financiare de care dispunea erau insuficiente chiar și pentru strictul necesar.

Îngrijește de una singură de cei doi copii ai săi, din momentul în care tatăl mezinului a fost înrolat în armată. Își lasă copiii sub supravegherea specialiștilor, pe cel mare (de cinci ani) a angajaților grădiniței, iar pe Victor a specialiștilor creșei sociale. “Sunt mulțumită de serviciile oferite de această creșă, copilul doarme bine, mănâncă gustos, desenează, se dezvoltă”, a mărturisit femeia.

Potențialii beneficiari pot solicita un loc la creșa socială printr-o cerere depusă la Direcția de Asistență Socială. Ulterior, este evaluată situația familiei, iar în cazul în care se constată nevoia copilului pentru acest serviciu, el este admis. “Nevoia îi aduce aici, dar noi încercăm să le oferim atenția necesară. Rezultatele ne impulsionează să muncim în continuare, toate activitățile sunt desfășurate în interesul copilului”, a menționat Valeriu Slobodeanu, medicul șef al Centrului de Plasament din Bălți.

Serviciul creșa socială a fost lansat de CCF Moldova în anul 2011 pentru a preveni plasarea copilului în instituțiile rezidențiale, asigurându-i astfel o copilărie în propria familie. În septembrie 2019, urmează să-și înceapă activitatea a treia creșă socială în mun. Chișinău, dezvoltată cu suportul CCF Moldova. Alte două creșe funcționează în mun. Bălți și una la Glodeni. Până în prezent, cca 230 de copii au beneficiat de serviciile oferite de cele cinci creșe sociale.