28 februarie 2017

Cu suportul Franzeluța vom ajuta 7 frați

 

În octombrie 2016, i-am cunoscut pe  David, Egor, Nicoleta, Alex, Lilia, Daniel, Mihaela, unul după altul, cel mic de 6 luni, cel mai mare de 13 ani. Pentru ai ajuta să rămână lângă părinții lor au fost preluați în programul de prevenire a separării familiale desfășurat de CCF/HHC Moldova.  În mica și sărăcăcioasa odaie, sclipeau cele 7 perechi de ochi și zâmbetele lor molipsitoare aduceau un alt anturaj circumstanțelor, mult mai pozitiv și frumos.

Mama lor are 31 de ani și tatăl 33, sunt harnici, muncesc cu ziua în comunitatea lor,  nu mizau pe alocațiile statului despre care nici nu prea știau multe. Au intrat în vizorul autorităților în momentul apariției celui de al șaptelea copil, când după internarea în staționarul spitalului cu infecții respiratorii, mama și-a luat micuțul și a fugit acasă, îngrijorată ce fac ceilalți copii. Atunci din acest motiv se abordase subiectul iresponsabilității mamei, sărăciei în care trăiesc toți laolaltă și poate că internatul i-ar ajuta pe părinți. Deși tata zi de zi la muncă, mama îngrijorată în momentul în care nu era lângă cei 6 de acasă, ambii părinți iubitori și străduitori atât cât puteau. Mai mult ca atât au muncit și strâns bănuț cu bănuț achitând casa de care aveau mare nevoie pentru a fi toți împreună. Aceasta însă necesita reparație cât mai urgentă, interiorul locuinței este deteriorat, din care motiv locuiesc într-o anexă separată, unde se înghesuie pe o ’’lejancă’’ și un singur pat.

La prima vizită pe care le-am făcut-o, i-am găsit pe cei mici înghesuiți după sobă pe lejancă, școlarii erau la ore, tata făcea focul, iar mama pregătea micuțului o sticluță cu lapte diluată cu apă. În odaia mică și întunecoasă nu prea puteai înțelege dacă e ordine sau nu, prea mulți într-un spațiu extrem de mic, unde mâncau, dormeau și se jucau. Fiecare însă binedispus, vorbăreț, jucăuși, doar părinții un pic rușinați de sărăcia în care stau.

Alături de autorități, implicând-i activ în susținerea familiei, am elaborat un plan de intervenție, oferindu-le consiliere părinților la etapa inițială, încurajare și informații utile atât despre facilitățile sociale oferite de stat cât și aspecte importante în planificare familială, sănătate și suport în relaționare cu copii și neapărat încadrarea copiilor preșcolari la grădinița din comunitate.

Grație campaniei sociale demarate în perioada 22 decembrie 2016 – 22 ianuarie 2017 cu SA FRANZELUȚA, în această primăvară vom iniția reparația locuinței, cu speranța creării condițiilor necesare bunăstării întregii familii.

Mulțumim celor care au  procurat produse de Crăciun, marca Franzeluța și desigur Combinatului de panificație care a acceptat colaborare.

Vom reveni cu noi detalii despre realizări și impresiile copiilor, care pentru noi contează cel mai mult.