23 noiembrie 2018

Diplomă de gradul întâi pentru CCF/HHC Moldova

Pe 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului și concomitent cu prilejul aniversării a 20 de ani de la instituirea Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, activitatea CCF/HHC Moldova a fost înalt apreciată prin conferirea Diplomei de gradul întâi din partea Guvernului R. Moldova în semn de recunoștință pentru activitate îndelungată și contribuție substanțială la promovarea serviciilor de îngrijire alternativă, politicilor de protecție a copilului în R. Moldova.

Angajamentul asumat de R. Moldova de a reforma sistemul de protecție a copilului în țara noastră, inițiat în 2007, a fost și este în continuare susținut de ambele părți implicate în proces, atât de Guvern, cât și de societatea civilă de profil. Nucleul acestei reforme este dezinstituționalizarea copiilor: scoaterea lor din orfelinate și case de copii și plasarea lor în medii familiale.

 

Pe parcursul implementării Reformei, numărul copiilor instituționalizați a scăzut dramatic, de la circa 11 000 de copii în 2007, la 587, conform Raportului Social din 2017. O altă tendință pozitivă care s-a înregistrat în țara noastră, conform aceluiași Raport, a fost și creșterea semnificativă a numărului de persoane care doresc să ofere o familie copiilor aflați în dificultate, și anume în anul 2017, 810 copiii au beneficiat de căldura și dragostea părintească a părinților substitutivi (asistenți parentali profesioniști).

Un aport substanțial la aceste reușite l-a avut și organizația noastră. În parteneriat cu autoritățile, CCF/HHC Moldova a reușit, în cei peste 14 ani de activitate, să închidă 10 instituții și să readucă în medii familiale peste 1300 de copii.

Cu pași încrezuți, ne asigurăm ca toți copii aflați în situații de risc să ajungă în brațele calde ale unui părinte, dar nu între pereții reci și depersonalizați ai înstituțiilor.