23 iunie 2016

Ghid de Pledoarie pentru ONG-uri locale

 

Chisinau, 23 iunie 2016 – Ghidul „PLEDOARIE pentru Organizații Nonguvernamentale în 8 pași” a fost elaborat de echipa CCF/HHC Moldova pentru ONG-urile locale și conține informații prețioase despre cum să facă pledoarie în beneficiul copiilor vulnerabili și a familiilor acestora din comunitate. Scopul principal al Ghidului este de a oferi ONG-urilor locale un instrument uşor de aplicat în procesul de planificare şi implementare a unei campanii de pledoarie.

„Pledoaria este un cuvânt tot mai des folosit în ultimii ani în țara noastră, dar ce este pledoaria? În accepția majorității, pledoaria este apărarea drepturilor proprii sau a altor persoane. De la faptul că putem contacta autoritățile prin scrisori, petiții și adresări, putem participa la ședințe și ne putem exprima opinia, până la organizarea de marșuri, proteste, flash-mob-uri și alte evenimente publice de anvergură – toate sunt modalități de a pleda pentru schimbarea în bine a societății. Chiar și sesizarea unor probleme și lipsuri în comunitate (cum ar fi lipsa accesibilității în clădiri și transport) sunt forme de pledoarie. Pledoaria este una dintre strategiile de lucru preferate ale ONG-urilor. Totodată, nu avem tradiții de secole și decenii de pledoarie, din această cauză, ar trebui să învățăm și să ne perfecționăm modalitățile de advocacy. Acest ghid va puncta doar o parte dintre particularitățile procesului de pledoarie și va ajuta ONG-urile, dar și cetățenii activi și implicați să identifice modalitatea cea mai potrivită pentru pledoaria pentru schimbare”,menționează Președintele CCF/HHC Moldova, Liliana Rotaru.

Ghidul a fost elaborat de către unul dintre cei mai recunoscuți experti în domeniul protecției copilului, Mariana IANACHEVICI. Publicația urmează să fie distribuită la 28 de ONGuri din 13 raioane ale țării, în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităţii organizaţiilor societăţii civile pentru participarea incluzivă în societate a celor mai marginalizaţi părinţi şi copii”, implementat de CCF/HHC Moldova și finanțat de UE.

Procesul de elaborare a Ghidului a fost unul participativ, structurat în câteva etape, inclusiv: de documentare în literatura de specialitate, de selectare a materialului optim şi corespunzător necesităţilor identificate de instruire, de testare în procesul de instruire a conţinutului materialului, de revizuire finală şi îmbunătăţire.

Ghidul poate fi accesat aici in versiune română și aici în versiune rusă.