25 iulie 2018

Guvernul UK recunoaște că “orfelinatele dăunează copiilor” și va depune eforturi pentru închiderea lor

24 iulie 2018, Guvernul Marii Britanii anunță oficial, pentru prima dată, că “orfelinatele dăunează copiilor” și va depune eforturi pentru închiderea lor.

În premieră, Guvernul britanic, sprijinit de HHC UK, a recunoscut oficial dauna orfelinatelor – declarație politică menită să influențeze mișcarea globală de eradicare a instituțiilor rezidențiale

 

Secretarul General pentru Dezvoltare Internațională a Marii Britanii, Penny Mordaut, a făcut acest anunț în cadrul primului Summit Global cu privire la Dizabilități desfășurat la Londra pe 24 iulie.

“Guvernul Marii Britanii recunoaște că instituționalizarea dăunează dezvoltarea fizică, emoțională și psihologică a copiilor. Copiii cu dizabilități sunt primii plasați în instituții și ultimii le părăsesc, fiind deseori uitați de societate”, a menționat doamna Penny Mordaut.

“Guvernul Marii Britanii va munci la procesul de lungă durată a dezinstituționalizării”, a menționat doamna, adăugând că “Marea Britanie sprijină servicii incluzive pentru toți copiii și promovarea îngrijirii bazate pe familie și comunitate. Noi vedem soluții pe termen lung pentru abordarea problemelor sistemice la nivel național, astfel ca să existe sisteme și politici menite să creeze un mediu protectiv pentru toți copiii”.

Fundația Britanică “Hope and Homes for Children” (Speranțe și Case pentru Copii) a lucrat ani de zile la orientarea Guvernului să ia această poziție. Directorul General Mark Waddington a descris anunțul respectiv drept „schimbător real al jocului”.

“Fiind un lider global, Marea Britanie și-a asumat astfel rolul de lider în stabilirea faptului că orfelinatele dăunează copiilor și că alte Guverne – multe dintre acestea fiind Guverne-partenere ale Marii Britanii în mai multe subiecte – trebuie să ia acțiune pentru a aborda internațional violarea drepturilor copilului”, a declarat domnul Mark Waddington.

“De 25 de ani, “Hope and Homes for Children” a demonstrat lumii întregi cum poate fi asugurată tranziția de la orfelinate la familii, iar copiii ne mărturisesc mereu că acest lucru este exact ce vor ei”, a adăugat domnul Mark Waddington.

În Ruanda, de exemplu, “Hope and Homes for Children” a ajutat Guvernul să închidă 80% din orfelinate, înlocuindu-le cu servicii de îngrijire bazate pe familie și pe comunitate. Acum, cu fondurile UK Aid (Fondurile Guvernului Marii Britanii), noi pilotăm închiderea orfelinatelor unde locuiesc copii cu dizabilități.

Astăzi “Hope and Homes for Children” și “Lumos”, împreună cu alți parteneri din cadrul mișcării globale de închidere a orfelinatelor, chemăm Guvernele, finanțatorii, companiile și persoanele individuale de a urma exemplul Guvernului Marii Britanii și a sprijini soluții de alternativă orfelinatelor, care vor permite copiilor să crească în familii.

 

 

 

 

 

 

Vă rugăm să vă exprimați sprijinul folosind #Nowisthetime #Familiesnotorphanages