13 decembrie 2021

Împreună, creăm școala pe care ne-o dorim

Școlile din Republica Moldova devin mai incluzive. Instituțiile de învățământ trec printr-un proces de transformare, care are la bază nevoile copilului, bunăstarea angajaților, implicarea părinților și a întregii comunități. Organizația Copil, Comunitate, Familie a demarat sesiunile de mentorat în 21 de raioane din țară. Astfel, începând din luna noiembrie, managerii instituțiilor educaționale și profesorii acestora beneficiază de consultanța experților în incluziune în cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă” implementat de  CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Până în prezent, au fost organizate 54 de ședințe de mentorat: 47 de ședințe în școlile din actualul proiect și șapte ședințe în școlile care au participat în proiectul pilot „Puternici prin diversitate – aplicarea Indexului Incluziunii”, desfășurat în perioada iunie 2019 – decembrie 2020”. Acestea oferă posibilitatea profesioniștilor de a supune discuțiilor subiecte pertinente, de a identifica soluții creative pentru provocările cu care se confruntă și a consolida relațiile de colaborare cu alți membri ai comunității școlare. Cu ajutorul mentorilor, profesioniștii reușesc să-și evalueze activitatea și să seteze un plan de acțiuni, pentru a îmbunătăți sistemul educațional din țară.

„Lucrăm împreună cu profesioniștii din domeniu, pentru a face școala mai incluzivă. Ei își vor evalua activitatea din perspectiva mai multor dimensiuni, pentru a veni cu o serie de îmbunătățiri complexe, care să ia în calcul nevoile tuturor participanților la actul educațional. Profesioniștii din domeniul educațional au nevoie de consultanță, de siguranța că nu vor fi criticați, dar vor fi sprijiniți să-și regândească activitatea, iar competențele lor vor fi valorificate”, a menționat Daniela Lichii, expert în incluziune și mentor în cadrul proiectului.

Profesorii, participanți ai ședințelor de mentorat, susțin că suportul de care beneficiază în cadrul proiectului le va permite să stimuleze incluziunea, să ofere șanse egale de dezvoltare tuturor, să contribuie la starea de bine a tuturor.

„Ședințele oferă instrumente și mecanisme inovative, pentru a răspunde necesităților noastre. Ne dorim să fim o școală interesantă elevilor și părinților, să oferim posibilități de dezvoltare și profesorilor noștri, să implicăm întreaga comunitate în dezvoltarea școlii. Indexul Incluziunii ne pune la dispoziție o paletă largă de instrumente, pe care le vom utiliza în activitatea noastră”, a declarat Stela Marusic, directorul Gimnaziului „Șireuți”, din raionul Briceni.

Pe lângă managerii și profesorii instituțiilor selectate, reprezentanții organului local de specialitate în domeniul învățământului beneficiază și ei de ședințe de mentorat.

„Ei sunt cei care oferă consultanță și monitorizare, ei sunt cei care vin cu strategii de dezvoltare și îmbunătățire continuă a sistemului educațional. Implicarea fiecăruia este importantă pentru a face școala cu adevărat incluzivă”, a mai adăugat Daniela Lichii.

În cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă”, profesorii din 72 de școli din de 20 de raioane din țară vor beneficia de patru ședințe de mentorat fiecare și de trei zile de training. Proiectul este implementat de  CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.