21 martie 2018

Istorie de curaj și perseverență

Povestea lui Mihai, băiețelul născut cu sindromul Down, astăzi elev în clasa a 6-ea

Nașterea unui copil ne aduce un evantai de emoții pozitive. Însă uneori imprevizibilul aduce schimbări radicale.

Pentru părinții lui Mihai verdictul sindromului a căzut ca un trăsnet, au fost lacrimi, tăceri, întrebări, frământări și multă suferință. Oare ne putem imagina prin ce trec părinții în asemenea momente? Oare ce se întâmplă în sufletele unora când, disperați că nu-și pot ajuta copilul, ajung în fața dilemei de a-l plasa în diferite centre, internate specializate?

Sprijinul potrivit e o gură de aer care îți ușurează povara, respiri adânc și cu speranțe mărețe pornești la drum. Exact asta a făcut mama lui Mihai. Locuiau la Bălți, unde nici pe departe 12 ani în urmă nu se auzea de servicii de suport pentru familii cu copii aflați în diverse dificultăți. A căutat mai departe de orașul lor, ajunși în capitala țării a găsit pe atunci unicul centru de intervenție timpurie.

Au urmat zeci, iar, peste ani, sute de vizite, ședințe, terapii, care au făcut schimbări esențiale în viața copilului și a familiei. Fiecare vizită la Chișinău costa scump: bani pentru chirie, alimentație, drum, etc. Însă au fost încurajați de profesioniști că intervenția specializată în primii ani face diferențe majore. Rezultatele au fost dovedite în timp: Mihai a frecventat grădinița, iar acum este elev în clasa a 6-ea. Acasă găsește refugiul pentru dragoste, susținere și apreciere. Sunt o familie frumoasă unde tăinuiește armonia și sprijinul reciproc.

Victoria, mama băiatului, își amintește cu emoții de primele consultații la centrul unde căuta speranța, apoi au urmat luni, ani care lăsau contur, le întăreau speranțele. După prima consultație părinții au avut multe întrebări despre diagnostic, metode de recuperare și prognoza. Apoi a urmat un program stabilit de echipa multidisciplinară, formată din logopezi, psihologi, pediatri, kinetoterapeuți, neurologi. Echipa vine în ajutorul nu numai a copiilor, dar și a părinților.  Pentru că părinții care au copii cu nevoi speciale trec prin momente psihologie dure și trebuie consiliați cum să facă față stresului. Erau zile când nu puteau ajunge la Chișinău, iar consultațiile se făceau la telefon, pentru a nu pierde nici o zi crucial de importantă pentru recuperarea lui Mihai. Astăzi Victoria crede că un astfel de serviciu, dacă exista în comunitatea lor, ar fi salvat mai mulți copii și desigur ar fi scutit familia lor de multe cheltuieli.

Specialiștii ne-au ajutat extrem de mult. Nu pot să mă gândesc cum am fi fost acum dacă nu reușeam atâtea schimbări cu susținerea lor. Și acum ne mai sună să se intereseze de succesele lui Mihai. Cu toate că nu mai frecventăm centrul în calitate de beneficiari, suntem invitați, ocazional, să vorbim și să motivăm părinții care se află în situație similară cu a noastră”, a menționat Victoria.

Această relatarea ne face să vă îndemnăm și solicităm sprijinul pentru ca împreună să reușim să dezvoltăm servicii aproape de beneficiari, de familii, copii în comunitățile lor. Cu fiecare donație tindem să ajungem la scopul final – dezvoltarea primului Centru de Intervenție Timpurie în or. Bălți, deocamdată unic în regiunea de nord.