09 martie 2016

Mame pentru alți copii

 

“…De când a venit fetița în familia noastră,

soarele nu apune niciodată…” (asistent parental profesionist)

 

Chișinău, 9 martie – AO CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, AO Asistența parentală profesionistă în parteneriat cu Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului organizează un eveniment de omagiu pentru asistenţii parentali profesionişti care activează în municipiul Chişinău și care aleg să fie în rol de mamă pentru copiii rămași fără îngrijire părintească. Mamele care îngrijesc copiii abandonați vor avea parte de un eveniment special, un concert oferit de interpreți de muzică ușoară, concursuri interactive pentru copii și părinți etc. Asistenţii parentali profesionişti vor împărtăşi experienţa lor de muncă în acest domeniu, vor relata despre rezultatele şi progresele copiilor ce au fost educaţi şi îngrijiţi în familiile lor. Jurnaliştii vor putea lua interviuri, discuta cu asistenţii parentali profesionişti, stabili contacte cu ei, precum şi oferi întrebări directe în cadrul discuţiilor deschise.

În cadrul săptămânii care celebrează figura maternă, evenimentul va oglindi rolul acesteia pentru copiii lipsiţi de căldura mamei, sensibilizând opinia publică vis-a-vis de problemele sociale, copiii orfani, rămaşi fără îngrijire părintească, va urmări informarea societăţii prin intermediul mass-media despre un serviciu alternativ plasamentului rezidențial: asistenţa parentală profesionistă.

Evenimentul este organizat cu suportul Companiei farmaceutice Becor. Dragostea de mamă este cel mai bun remediu care face posibilă „asanarea emoțională” a acestor copii.

Un mulțumesc aparte îl adresăm actriței și cântăreței Dianna Rotaru, care din 2013 este mereu alături de programele CCF/HHC Moldova și ne sprijină în asigurarea dreptului fiecărui copil la familie. Dianna a fost alături de noi și de această dată, venind la eveniment cu un recital de excepție.

Notă: Din anul 2000 până în prezent un număr de peste 170 copii au fost îngrijiţi şi educaţi în familii de asistenţă parentală profesionistă din municipiul Chişinău. În Republica Moldova, Asistenţa parentală profesionistă funcţionează în conformitate cu Regulamentul-cadru (Hotărârea Guvernului Republicii Moldova Nr.760 din 17.09.2014) şi Standardele minime de calitate pentru serviciul de asistenţă parentală profesionistă şi reprezintă o alternativă de tip familial la plasamentul rezidenţial a copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor săi. Acest mediu familial oferă copiilor separaţi de propria lor familie îngrijire intr-un climat familial, cu scopul de a răspunde nevoilor lor fizice, psihologice si sociale de creștere și dezvoltare.

Necesitatea unor asemenea servicii alternative de tip familial este foarte mare, având în vedere numărul alarmant de copii aflaţi în instituţiile rezidenţiale sau celor ce riscă să ajungă acolo.

În prezent, în mun. Chișinău activează 43 de APP care au în plasament 48 de copii, cu vârste de la 8 luni la 17 ani. Această formă de protecție previne instituționalizarea copilului și oferă îngrijire familială copiilor din intrnate și centre de plasament.