10 aprilie 2016

Noi achiziții în biblioteca CCF Moldova

 

AO CCF Moldova – copil, comunitate, familie continuă să sprijine autoritățile în reformarea internatelor și caselor de copii din țară prin prevenirea separării copiilor de familie, și prin reîntoarcerea lor într-un mediu familial. Instruirea profesioniștilor angajați în cadrul organizației devine o necesitate continua, condiționată de schimbările sociale , economice, politice etc.  Un profesionist bine pregătit și supervizat prezintă un nivel ridicat de satisfacție profesională, poate interveni și susține cu success în a ajuta persoanele vulnerabile, care trec prin schimbări, poate aborda strategic cazuri individuale sau de familii, comunităţi,  precum și  cu referire la întreaga societate. Specialiștii sunt cei care trebuie să dețină resurse multiple pentru a putea susține atît profesioniștii, cît și părinţii/îngrijitorii/copiii cu care colaborează continuu.

Printr-un parteneriat activ dintre autoritățile publice locale și societatea civilă am putea consolida cunoștințele și experiențele bune în a face o schimbare spre înbunătățirea situației copiilor aflați în situație de risc.

Cu suportul oferit de către Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND Romania,  CCF Moldova a devenit beneficiarul unui proiect ambițios, denumit ”Asistență profesionistă pentru copii”. Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociația Salvați copii Iași pentru o durată de 3 luni. Beneficiarii direcți sunt 12 specialiștii angajați ai CCF Moldova, ce activează în programele de prevenire/dezinstitu!ionalizare/dezvoltare de servicii din cadrul AO CCF Moldova, precum și un număr de peste 70 familii cu cel puțin 100 copii aflali in risc de separare, care vor beneficia de suport individual psihologic, social profesionist, precum și acces la servicii sociale calitative; Deasemenea peste 30 specialiști angajali ai serviciilor sociale vor beneficia de consultanță, supervizare, acces la literatura de specialitate și tehnici de lucru profesioniste.

Profesioniștii din cadrul CCF Moldova mereu ”visează” să rezolve cazurile cu succes, cu impact de durată. Sunt profesioniști și de aceea nu obișnuiesc să se oprească. Când văd un munte mai înat se gândesc cum să-l cucerească și pe acesta. Pentru a menține acest ritm, grație proiectului în derulare, a fost investită biblioteca CCF Moldova cu o serie de cărți care vor fi o resursă prețioasă în dezvoltarea profesioniștilor CCF Moldova și altor servicii dezvoltate. Primele cărți achiziționate sunt scrise de către următorii autori:

Nance Guilmartin ”Cuvinte care vindecă” – este o carte care invită specialiștii și nu doar, la discuții cu efect terapeutic. Este un ghid care te învață cum să asculți ce spun oamenii, ce nu spun și ce vor să spună. Cum să fii un prieten, nu un erou. Cum să nu dai bir cu fuguții fiindcă ți-e jenă. Cartea conține o serie de povestiri care te îndrumă cum să comunici cu oamenii în situații concrete în așa fel ca să le menajezi emoțiile.

Gary Chapman „Cele cinci limbaje ale copiilor” – o carte potrivită pentru părinții ți îngrijitorii care vor să comunice în limba copilului. Această carte care, este pe înțelesul tuturor, ajută părintele sau îngrijitorul să îl învețe pe copil să își exprime emoțiile, dorințele și necesitățile într-un mod edecvat.

Francoise Dolto ”Câd apare copilul” – este un curs de psihologie practică. Francoise este o terapeută franceză care conseliază prin conferințe ținute la radio, pe lângă cele din cabinetul de terapie. În fond cartea conține conferințele de la radiou unde, terapeuta ne vorbește despre comportamentele copiilor de vârstă fragedă 0-3 și cum le putem remedia caz în care ele sunt dezaptative. Cartea este un îndreptar practic, orientat pe probleme concrete ale vârstei fragede.

Ana munteanu „Violență, traumă, rezelineță” – „Civilizația umană este amenințată din exterior de barbaria violenței și din interior de barbaria uitării” R. Rieman. Crizele din familiile aflate în situațiii de risc pe care le monitorizează specialiștii CCF, sporesc riscul violenței, care primejduiește atât integritatea familiei cât și cea a copilului nemijlocit. În această carte se găsesc tehnici de rezeliere emoțională a evenimentelor traumatice prin violență.

În cartea Virginiei Satir ”Arta de a făuri oameni” se găsesc tehnici de lucru cu familia, în situații de criză în care se află familia. Fragment: ”…al doilea copil a murit sau a fost trimis la internat… destul de frecvent, aceste amintiri joacă un rol important- adeseori un rol negativ- în ceea ce se întâmplă în prezent… dacă plecarea persoanei nu a fost acceptată, fantoma acesteia este încă prezentă și poate chiar să tulbure scena actuală.” În aceasă carte găsim îndreptări de a consilia familia care din anumite motive și-a separat copilul de ei și momentan învață să convețuiască dinnou împreună.

Heidi Gerard Kaduson ”101 tehnici favorite ale terapiei prin Joc” – 20. Harta sentimntelor trasată pe omul de turtă dulce – copii care au fost traumatizați au adesea dificultăți în exprimarea și identificarea emoțiilor lor, mai ales când se confruntă cu situații sau amintiri încărcate emoțional.

Joe Dispenza ”Antrenează-ți creierul” – Fragment: Cu toții vrem să reușim – să înfăptuim sensul și scopul propriei vieți. Dificultatea crucială constă în realizarea sincroniei între vorbire, gândire și ațiune sau, cu alte cuvinte, integrarea gândirii cu emoția. După părerea mea, evoluția conștiinței ne impune acest lucru chiar și acum. Recunoscînd acest fapt, Joe Dispenza ne oferă cunoștințe indispensabile desre modul în care ne putem itegra sentimentele cu gândurile.

Astfel, fiind cu bateriile încărcate și cu rafturi grele ale bibliotecii, specialiștii CCF, găsesc soluții pentru cele mai mari provocări, fiind oricînd gata să se împărtășească cu alți colegi din domeniu.