27 august 2020

O mână de ajutor pentru școlarizarea a 270 de copii

 

Numărul total al copiilor în țara noastră este de 670 000 (fără regiunea transnistreană), anunță Biroul Național de Statistică.
Conform aceleiași surse din anii precedenți, fiecare al optulea copil era afectat de sărăcie. Care este oare situația acum pe timp de pandemie? Oficial nu avem date, dar realitatea pare a fi una dură de tot. O știm și o vedem în fiecare localitate în care merg colegii noștri.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, noua formula de desfășurare a învățământului, care începe în doar câteva zile, va fi școala online, devenind între timp obligatorie. Doar că această obligativitate nu vine și cu soluții. Aproximativ 30 000 de copii nu au acces la învățământul online. Părinții rămân în neștiință ce va urma, iar autoritățile nu au deocamdată răspunsuri. Oficialii au anunțat că până acum nu au găsit decât 3 000 de calculatoare, adică doar 10 % din numărul necesar.

În iulie anul curent, organizația noastră în parteneriat cu UNICEF Moldova a publicat o cercetare rapidă ”De la criză la soluții”, care include și recomandări adresate diferitor actori, inclusiv autorităților https://ccfmoldova.org/new/wp-content/uploads/2020/07/Raport-STAS.pdf .

Între timp nu am lăsat mâinile în jos. Ne-am mobilizat și am pus umărul să ajutăm direct 270 de copii, familiile cărora deja erau în programele noastre. Astfel cu sprijinul lui Iulian Bercu, Ambasadorul organizației, am lansat provocarea 2.7 Run for Children 2020. O cursă caritabilă care invita oamenii la mișcare și donații în perioada 20-27 august. O cursă care s-a dovedit a fi un real succes, iar 225 de alergători, donatori și promotori ai drepturilor copilului, au făcut tot posibilul pentru a facilita accesul la educație a 270 de copii. Ar putea părea o picătură în ocean, dar pentru organizația noastră e un val uriaș care oferă potențial de dezvoltare celor limitați în posibilități. E vorba totuși de 270 de destine de copii.