23 octombrie 2017

Omagiu Prințesei Marina Sturdza

 

CCF Moldova/reprezentant al HHC Marea Britanie şi Hospices of Hope Moldova aduc un ultim omagiu Prinţesei Marina Sturdza, patronul organizaţiilor

 

PRINȚESA MARINA STURDZA A DECEDAT

Chișinău, 23 octombrie 2017 – Unul dintre cei mai mari suporteri ai numeroaselor acțiuni de caritate și proiecte sociale din România și Republica Moldova, patronul Fundației Hope and Homes for Children (HHC) și patronul retelei internationale Hospices of Hope, Prințesa Marina Sturdza a decedat în data de 22 octombrie la New York.

Managerii, suporterii și partenerii ambelor Fundații, CCF Moldova si Hospices of Hope Moldova își exprimă profunda îndurerare în legătura cu stingerea din viață a Alteței sale, patron  al Fundației, care a devenit cunoscută pentru acțiunile sale filantropice nu doar în România și Moldova, dar și în alte țări ale lumii.

“Angajamentul și determinarea sa, oferite în tăcere și cu demnitate, ne-a permis să transformăm viețile a mii de copii care acum savurează dragostea și protecția unei familii”, susține de la Londra Mark Waddington, Directorul Executiv al Fundației HHC Marea Britanie.

„În ultimele două decenii, Prințesa Marina Sturdza a fost un ambasador implicat al cauzei HOSPICE. Alteţa sa a vorbit cu emoție despre munca noastră și despre pacienții HOSPICE la nenumărate evenimente din întreaga lume, de la Kent la Kentucky, de la București la Boston. Ne va lipsi enorm, îi suntem recunoscători pentru spiritul său generos și pentru sprijinul și încurajările constante. Prințesa Marina Sturdza va dăinui în inimile noastre ca un adevărat ambasador al celor săraci și vulnerabili din România”, Graham Perolls, fondatorul Hospices of Hope.

De 12 ani de când o cunosc pe prinţesa Marina Sturza, am admirat devotamentul şi dragostea ei pentru ţară şi pentru oameni, generozitatea şi pasiunea pentru a aduce mai multă lumină şi fericire în viaţa copiilor. A fost un apărător al tuturor copiilor care au avut nevoie de ea. Experienţa ei personală de viaţă a aşezat-o în cuvinte atât de simple, a vorbit deseori despre „bunătatea străinului” – şi a crezut în asta. Noi, cei de la CCF/HHC Moldova, i-am simţit în mod special prezenţa, chiar şi atunci când nu era fizic aici. Ne spunea cât îi e de drag să revină ACASĂ. Ne va fi imposibil să vorbim despre Marina la trecut”, a spus Liliana Rotaru, Director CCF Moldova/reprezentant HHC Marea Britanie.

”Este o placere să ştiu că am avut onoarea de a colobora cu Prinţesa Marina Sturdza în ultimii ani, un om deosebit cu un extraordinar bun simţ, un om remarcabil care a contribuit substanţial la dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă în Republica Moldova. Prinţesa Marina Sturdza a fost de-a lungul anilor un susţinator remarcabil al activităţii Hospices of Hope în sud-estul Europei”, Raluca Muntean, Country Manager Hospices of Hope Moldova.

Mă alătur  echipei CCF/HHC Moldova pentru a-mi exprima regretul profund pe care îl trăim cu toții în aceste zile. Am avut onoarea să o cunosc personal pe Alteța sa și întotdeauna i-am admirat profunzimea viziunilor și bunătatea  faptelor cu care a cucerit inimi.”, semnează Valentina Naforniță, Patron CCF/HHC Moldova.

„Ne-a mișcat până in adâncul sufletului ultimul discurs al Prințesei la Gala Generozității 2016. A povestit despre soarta ei deloc ușoara si despre marea recunoștința pentru ajutorul și sprijinul acordat de oameni absolut străini, dar la momentul cel mai necesar. Probabil că nu era primul discurs  la această tema, dar cât de emotiv, pătrunzător și sincer a fost, la fel ca și prezenţa ei dintotdeauna. A fost si va rămâne mereu pentru noi un exemplu de o adevărata frumusețe sufletească, bunătate, generozitate și felului său de a fi”,  Lucia Berdos și Dorian Berdos, Ambasadori ai Generozității CCF/HHC Moldova.

Aportul imens al Prinţesei Marina Sturdza în proiectele sociale se asociază, în primul rând, cu contribuția sa la procesul de închidere a instituțiilor din România, Alteța sa fiind unul dintre promotorii reformei internatelor, precum şi promovarea serviciilor de îngrijire paliativă, acordate persoanelor cu boli incurabile şi condiţii limitatoare de viaţă în Sud-Estul Europei. În rezultat, aproape o sută de mii de copiii sortiți uitării în instituții teribile din România acum se află în medii familiale. A făcut același lucru pentru copiii din Moldova, convingând oamenii că reforma e imperativă şi copiii nu mai pot aştepta. În acelaşi timp, tot mai multe persoane au reuşit să beneficieze gratuit de serviciile de îngrijire paliativă, absolut necesare pentru a trăi demn şi fără durere până în ultimele clipe de viaţă.

Dumnezeu s-o odihnească!

 

Mai mult despre istoria Prințesei Marina Studza aici: http://emerging-europe.com/after-hours/things-are-bound-to-improve-for-romania/