23 august 2018

Organizațiile de veterani în sprijinul copiilor

VETERANII ARMATEI ȘI POLIȚIEI SE IMPLICĂ ÎN SOLUȚIONAREA PROBLEMELOR COPIILOR ÎN SITUAȚII DE RISC

  • Liderii asociațiilor și uniunilor de pensionari-militari și veterani ai Ministerului Afacerilor Interne au aflat astăzi mai multe despre oportunitățile de angajare în sistemul de învățământul și despre posibilitatea de a deveni Asistenți Parentali profesioniști pentru a oferi căldură, grijă și deprinderi de viață pentru copiii rămași fără îngrijire părintească
  • Evenimentul a fost organizat de Cancelaria de stat a Guvernului și CCF/HHC Moldova 

Chișinău, 21 august – 14 lideri ai organizațiilor teritoriale de veterani ai Armatei Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne au participat astăzi la o ședință organizată de Cancelaria de Stat, în colaborare cu MECC și CCF/HHC Moldova, în care li s-au prezentat mai multe oferte de angajare în sistemul de educație. Totodată,  veteranii au fost încurajați să devină asistenți parentali profesioniști (APP) și să ia în familie copii rămași fără îngrijire părintească și să transmită aceste mesaje altor colegi.

“Patriotismul, credința, valorile morale – sunt valorile pe care noi știm că le posedați și credem că vă fac potriviți să îmbrățișați această misiune nobilă de a proteja și îngriji copiii”, a menționat, pentru liderii organizațiilor de veterani, Liliana Rotaru, Directorul CCF/HHC Moldova. „Dacă aveți copiii mari și plecați de acasă, așa-numitul sindrom al “cuibului părăsit”, noi considerăm că e o ocazie unică să umpleți golul și să aduceți o schimbare frumoasă în viața acestor copii”.

“Eu am avut ocazia să discut cu o tânără care a trăit experiența orfelinatului și care a fost luată într-o familie APP. Această familie i-a încălzit sufletul și a pus-o pe picioare. Chiar și după ce a împlinit 18 ani și a părăsit casa asistentei parentale profesioniste, care i-a înlocuit mama, tânără până în ziua de azi o sună la orice oră și menține legături calde”, a declarat în cadrul ședinței Svetlana Mirca, Consultant principal al Secretariatului Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, Cancelaria de Stat.

La rândul lor, veteranii s-au arătat interesați de această oportunitate.

“Noi considerăm că putem fi de folos la dezvoltarea acestei țări, facem multe lucruri frumoase în teritoriu cu copiii în situații de risc. Bunăoară, organizăm cluburi de fotbal pentru ei, competiții și starturi vesele, unde ei să-și folosească energia și să învețe abilități noi. Lumea e plecată la muncă peste hotare, generațiile noi sunt lăsate fără supraveghere. De aceea vrem să vedem cum putem să ajutăm și mai mult în acest sens”, a menționat Mihai Bălan, Președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova.

Liderii de organizații urmează să se întoarcă la ei în raioane și să discute propunerile cu ceilalți membri ai asociațiilor și uniunilor de veterani de război și pensionari ai Armatei și Poliției Naționale.