28 februarie 2020

Părinții de profesie – eroii copiilor aflați în risc

Ceea ce se întâmplă astăzi în sistemul nostru de protecție a copilului e total diferit de ceea ce era în 2007. Atunci, 11 500 de copii trăiau în instituții rezidențiale, astăzi – 1 500. Cu toate că numărul a scăzut dramatic, în spatele acestui număr sunt 1 500 de destine. Pentru o bună parte dintre ei, dar și pentru alții care se află în risc de ajunge în aceste centre instituționale, țara noastră are mare nevoie de părinți de profesie – asistenți parentali profesioniști. De-a lungul activității noastre, în cei 16 ani, am contribuit direct la formarea și aprobarea a 304 asistenți parentali. Conform statisticilor oficiale din 2018, în Republica Moldova activează peste 400 de asistenți parentali profesioniști care îngrijesc de cca 800 copii.
În toți acești ani, am reușit să combatem multe dintre stereotipuri și să eliminăm piedicile impuse de gândirea învechită. Astfel, în 2015 am plasat într-o familie de asistenți parentali, un copil cu dizabilități, față de care sistemul de protecție era rezervat și chiar sceptic. Progresele uluitoare ale copilului au dovedit în timp real, ce minuni poate face dragostea unei familii. De aici au urmat și alte cazuri de success, adevărate șanse la un viitor frumos pentru copiii rămași fără protecția propriilor părinți.


Noutatea lui 2020 – prima realizare de acest fel, pentru CCF/HHC Moldova

Cuplul Ignatov sunt eroii noști în acest an! I-am cunoscut în noiembrie 2019, la cursul de formare a asistenților parentali profesioniști. De atunci am simțit că profesia de părinte se potrivește perfect cu personalitatea lor. Acum o lună, patru frați care au câte: 9 luni, gemeni de 1,8 ani și 3 ani, abandonați la spital de mama lor, riscau să ajungă la orfelinat. Pentru a opri această mare nedreptate și încălcare gravă a dreptului fundamental al copiilor la o familie, am apelat-o pe Svetlana, care i-a luat în regim de urgență în familia sa, cu acordul autorităților. Pentru prima dată, am reușit să plasăm un grup de frați cu vârste atât de fragede într-o formă familială. Evident, rămânem aproape de familie cu suport psiho-social și material.
Pe lângă acești frățiori, soții Ignatov mai cresc și alți copii de vârste școlare, dar și pe cei doi copii ai lor biologici. Această experiență nouă, de a avea în grijă bebeluși, este o provocare pentru ei, dar familia este conștientă că dragostea și afecțiunea îi vor ajuta să o depășească.
Chiar din prima lună s-a observat formarea atașamentului de încredere față de adulții îngrijitori și comportamentului tipic corespunzător vârstelor lor.

Vom continua și în următoarele luni să identificăm și să instruim noi potențiali părinți pentru copiii rămași fără îngrijire părintească.