30 septembrie 2021

Perspectiva mentorilor asupra realizărilor și provocărilor în cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”

Interviu cu Elisabeta Ștefan – mentor regional pentru județele Vaslui și Iași în cadrul proiectului „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.

 

Cum a decurs procesul de lucru în cadrul proiectului?  

E.Ș – Prin acest proiect ne-am propus facilitarea accesului copiilor din cca 50 de localități rurale și urbane din Republica Moldova și România, la servicii medicale existente în comunitate. Ne-am dorit ca 120 de asistente medicale din Republica Moldova și Romania să-și îmbunătățească abilitățile în domeniul monitorizării dezvoltării copilului, a identificării timpurii a posibilelor întârzieri de dezvoltare, a dizabilităților și a unor probleme de sănătate.

Timp de 8 luni, specialiștii din domeniul medical din patru raioane din Republica Moldova și trei județe din România (Iași, Vaslui, Botoșani) au desfășurat vizite la domiciliu pentru a monitoriza copiii și familiile lor. Scopul vizitelor a fost  reducerea potențialelor riscuri sociale și îmbolnăviri care, astfel, ar putea fi prevenite.

Acum, la sfârșit de proiect, dacă e să privim activitățile pe care le-am  desfășurat în cadrul proiectului, nu pot spune decât că obiectivele propuse au fost atinse datorită implicării întregii echipe în derularea cât mai eficientă a proiectului, prin profesionalism, devotament, dedicare. Mai mult, toate asistentele medicale din cadrul proiectului cu care am colaborat au dat dovadă de altruism, empatie și dragoste pentru beneficiarii cu care lucrează.

Cum a afectat pandemia implementarea proiectului?  

E.Ș – Pe perioda pandemiei, anumite activități, este adevărat, au fost amânate și reprogramate spre sfârșitul proiectului. Inconvenientul acestului fapt a fost aglomerarea activităților la final de proiect. De exemplu, organizarea celor 2 vizite de studiu precum și ”Școala de vară” în România au fost reprogramate.

Ce soluții au găsit mentorii în perioada mai dificilă a pandemiei?  

E.Ș – În cadrul proiectului am fost mentor regional pentru județele Vaslui și Iași. A trebuit să monitorizez munca a 10 asistente medicale. Pentru mine, acest proiect a fost o provocare mare, deoarece colaborarea cu specialiștii din domeniul medical a fost un domeniu nou, dar și frumos în același timp.

Pe perioada dificilă a pandemiei, pentru a crea o relație bună si o comunicare eficientă, și pentru a reuși să implementăm activitățile propuse în cadrul proiectului, am optat sa fac săptămânal întâlniri online cu asistentele medicale pe platforma ZOOM și mi-am arătat disponibilitatea de a rezolva orice problemă apărută prin apeluri telefonice la orice oră din zi.

Ce s-a îmbunătățit în urma implementării proiectului?  

E.Ș – În urma implementării proiectului s-au îmbunătățit considerabil vizitele la domiciliu prin aplicarea instrumentelor de lucru elaborate în cadrul proiectului de către specialiști din domeniul medical și social din cele doua țări, România și Republica Moldova.

Elementul de inovare adus de proiect a constat în îmbinarea modelului „Vizite la Domiciliu” – program implementat cu succes în Moldova de către CCF Moldova – cu strategia „Community Based Rehabilitation (Reabilitarea Bazată pe Comunitate)”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizația Mondială a Sănătății și implementată în România de către Fundația Star of Hope Romania. Acest fapt a îmbunătățit profund calitatea vizitelor la domiciliu.

Care este continuitatea practicilor bune și după încheierea proiectului?  

E.Ș – Proiectul se termină, însă tot ce s-a dobândit pe parcursul derulării acestuia va continua prin îmbinarea modelului  „Vizită la Domiciliu” cu strategia „Reabilitarea Bazată pe Comunitate”.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, cod proiect 2SOFT/4.1/117; nr contract finanțare – 32564/11.03.2020; este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.

 Structurile de Management ale Programului România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă. Toate informațiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi aici:  www.ro-md.net

 Pentru informații adiționale despre CCF Moldova, accesați link-ul: https://www.ccfmoldova.org/

Pentru informații adiționale despre Star of Hope România, accesați link-ul: http://www.starofhope.ro/