21 noiembrie 2019

Director executiv HHC UK: „UE, dar și alte țări ar putea să învețe din experiența Moldovei”

 

„Uniunea Europeană, dar și alte țări din întreaga lume ar putea să învețe din experiența Republicii Moldova în dezinstituționalizarea copiilor.” Declarația a fost făcută de Mark Waddington, directorul executiv al organizației Hope and Homes for Children din Marea Britanie, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău împreună cu soția sa Romance Waddington cu prilejul organizării evenimentului marca CCF/HHC Moldova Gala Generozității.

Realizările CCF/HHC Moldova

Directorul executiv HHC a urmărit dinamica dezinstituționalizării copiilor din Republica Moldova, reintegrarea lor ulterioară și beneficiile acesteia. “Am trecut prin mine poveștile de viață ale copiilor, am văzut cu proprii ochi schimbarea din viața unora. Munca realizată de CCF Moldova este una impresionantă”, a declarat Mark Waddington în cadrul întrunirii cu echipa din Moldova.

 

Mark Waddington a subliniat realizarea echipei de specialiști din Moldova, care a reușit să pună lacăt unei instituții rezidențiale pentru copiii cu dizabilități auditive, ceea ce nu au făcut până acum multe alte țări europene. Desigur, Moldova ar putea să preia din bunele practici europene, dar și multe țări, cu siguranță, ar avea ce să învețe din vasta experiență de cei 12 ani în prevenirea și reintegrarea copiilor în familii.

 

Au făcut schimb de experiențe și bune practici

Invitat la Gala Generozității, eveniment organizat anual de CCF/HHC Moldova, Mark Waddington și-a prezentat prioritățile în realizarea reformei sistemului de protecție a copilului, provocările și eventuale soluții pentru acestea în cadrul forumului de caritate, organizat pentru al șaselea an consecutiv de ambasada Marii Britanii la Chișinău. Întrunirea oferă oportunitatea de a împărtăși experiențe și de a consolida parteneriatele.

Nici în acest an, Mark Waddington nu a ezitat să viziteze fetița din programul CCF/HHC Moldova de care a prins drag. Progresele Tatianei l-au impresionat. Fetița, diagnosticată cu sindromul  Down, atât de fragilă și neajutorată, a fost părăsită la naștere. După patru ani de zile petrecuți în Centrul municipal de plasament pentru copii de vârstă fragedă, copila practic era o legumă. Odată ce a ajuns în familia unui asistent parental profesionist, progresele au devenit vizibile. Fetița, care astăzi are nouă ani, cântă și dansează cum știe ea mai bine. Directorul executiv HHC o vizitează pentru a treia oară.

 

 

Schimbările din viețile copiilor din programele CCF/HHC Moldova

Cuplul a cunoscut alte două familii din programele de prevenire și integrare. “Istoriile prezentate în articole sunt cuvinte pe hârtie. Citind poveștile oamenilor și ale copiilor, nu reușești să te conectezi cu ei. Venind aici, îmbrățișând acești copii, văzând progresele obținute, poveștile capătă sens. Am avut parte de o experiență minunantă aici. Când voi reveni în Marea Britanie le voi spune tuturor că lumea este un loc mai bun, că viața unor copii poate deveni minunată datorită dragostei și unei echipe de profesioniști”, a menționat Romance Waddington.

Totodată, soții au mers și la Casa Comunitară, acolo unde locuiesc 11 copii cu dizabilitate severă. Serviciul a fost dezvoltat cu suportul financiar al HHC UK, dar și din resursele financiare obținute în urma unei ediții precedente a Galei Generozității.

În prezent, în întreaga lume, opt milioane de copii mai rămân captivi în instituțiile rezidențiale, în timp ce, în Moldova cifra copiilor din internate se ridică la aproximativ o mie. Începând cu 2007, CCF/HHC Moldova a încheiat activitatea a zece instituții rezidențiale din țară, oferind suport unui număr de 5298 de familii.