17 aprilie 2019

Primele instruiri pentru potențialii asistenți parentali profesioniști

Încercările, provocările vin adesea drept lecții ce ne ajută să devenim mai puternici.

La un an după nașterea primului și unicului său copil, Maria este diagnosticată cu o maladie care treptat i-a afectat sistemul locomotor în totalitate. Exact în perioada în care se bucura pe deplin de viață, ținându-și copilul mult așteptat în brațe, boala o ataca și totul părea să se ruineze în jur. Zi după zi, starea ei se înrăutățea. Trebuia să înfrunte această realitate dură de una singură, deoarece soțul între timp o părăsise. Iar în aceste circumstanțe, apelând după ajutor la autorități, i se oferă „sprijin” de a-și lăsa copilul în grija statului, dacă ea tot este limitată în acțiuni din cauza bolii. O veste care și mai mult a tulburat-o. Speriată că nu-și va mai vedea copilul, refuză intervenția autorităților. Ajunge izolată într-o încăpere închisă și chinuită de toată situația în care a ajuns.

În acest fel, colegii de la protecția copilului au apelat la noi, CCF/HHC Moldova, iar împreună am reușit să ajungem la un consens cu Maria și să găsim cele mai optime soluții pentru ea și copil.
Maxim ajunge în grija unui asistent parental profesionist, familie ce l-a salvat de la tragedia orfelinatului. Aici, băiatul se bucură până astăzi de afecțiune, atenție și protecție. Asistentul parental a răspuns tuturor nevoilor copilului, dar, cel mai important, a păstrat legătura cu mama, pe care o vizita cu regularitate.
Atunci când a început să vorbească, Maxim numea MAMA, atât pe mama sa, cât și pe cea care-l îngrijea. Așa a rămas cu două mame și două familii iubitoare până azi. Cu regret, starea Mariei nu s-a schimbat, ea a a rămas imobilizată la pat și prizoniera odăii în care locuiște. Bucuriile vieții sunt toate legate de copil, evident, și îi crește inima la fiecare vizită și revedere cu baiatul și familia care-l crește, cărora le este foarte recunoscătoare.

În R. Moldova activează circa 400 de asitenți parentali profesioniști, care până în prezent au oferit șansa la o familie unui număr de 754 de copii, rămași temporar fără protecția propriei familii. Cea mai mare contribuție pe care o aduc asistenții parentali profesioniști, este spulberarea sistemului rezidențial, unde copii se simt capturați și lipsiți de dragoste și identitate.
CCF/HHC Moldova spijină autoritățile în dezvoltarea serviciilor alternative de tip familie. Peste 266 de familii de asistenți parentali profesioniști au fost aprobate cu sprijinul CCF/HHC Moldova în toată țara.

Cine este asistentul parental profesionist?
Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc, dar și oferă sprijinul în reintegrarea copilului în familia lui biologică sau extinsă, iar în situațiile în care copilul obține statut de adopție contribuie la buna pregătire pentru această schimbare în viața copilului.
Încurajează copilul să-și păstreze relațiile cu părinții săi, unde e cazul.
Un serviciu de tip familial alternativ orfelinatelor.
Pentru a pregăti un asistent parental se parcurge un proces complex, care include mai multe etape: informarea, instruirea, evaluarea, aprobarea, potrivirea cu copii, plasarea copiilor și suportul continuu oferit copiilor aflați în acest serviciu.
În continuare, serviciul rămâne solicitat, iar nevoia copiilor ajunși în situații de risc e mare. Astfel pentru a preveni intrarea acestora în orfelinate, ei devin plasa lor de siguranță. 
În perioada, martie-aprilie, CCF/HHC Moldova a desfășurat un seminar de instruire inițială pentru 27 de potențiali APP-iști din 12 raioane (Anenii Noi, Basarabeasca, Cantemir, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Hâncești, Drochia, Glodeni, Ialoveni, Râșcani, Sângerei, Șoldănești, Telenești, Ungheni) în parteneriat cu Structurile Teritoriale de Asistență Socială (STAS).
După parcurgerea tuturor etapelor, acești solicitanți, conform regulamentului, vor putea lua în îngrijire familială între 1 și 3 copii.