21 februarie 2019

Primul Centru de Intervenție Timpurie deschis la Bălți

Astăzi, 21 februarie 2019, a fost deschis primul Centru de Intervenție Timpurie în mun. Bălți destinat copiilor cu vârsta până la 3 ani din nordul țării.

Un serviciu de intervenție timpurie a fost inaugurat astăzi în cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare din mun. Bălți. Este primul serviciu socio-medical de acest gen, care va oferi servicii atât copiilor din oraș, cât și celor din raioanele din nordul țării. Serviciul se va adresa copiilor cu vârsta până la 3 ani și familiilor lor și vor consta în depistarea precoce a dizabilităților, asigurarea asistenței adecvate fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare, inclusiv cu dizabilitate, sau risc de apariție a acestora, oferirea de suport familiei copilului, precum și incluziunii educaționale și sociale a acestuia. Rezultatele obținute cu acești copii depind, în mare măsură, de momentul în care problemele sunt depistate. Depistarea și recuperarea problemelor legate de dizabilitate este important să înceapă la o vârstă cât mai mică a copilului, încă din primele luni de viață. O echipă multidisciplinară, formată din pediatru, neurolog pediatru, psiholog, logoped, kinetoterapeut, asistent medical și asistent social, își va canaliza tot efortul și cunoștințele în ajutorarea părinţilor de a menţine copiii cu nevoi speciale în cadrul familiei și acordarea de ajutor practic copiilor cu nevoi speciale. În același timp, intenția a fost să dezvoltăm servicii aproape de copii, de familii, în comunitățile lor.

„De mult timp ne-am dorit să deschidem un serviciu atât de vital în regiunea de nord a țării. Acum copiii și părinții vor putea merge la specialiști și beneficia de consultații și reabilitare fără a se deplasa tocmai la Chișinău, fără a îndura ore lungi în drum și cheltuieli inutile, iar pe termen lung, recuperarea copiilor va fi mai eficientă și eficace ”, susține Liliana Rotaru, președintele CCF/HHC Moldova.

Acest serviciu socio-medical gratuit a fost creat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Costul total al reparațiilor și dotărilor a constituit 555 769 MDL. Ținem să menționăm că o bună parte din acești bani a fost donată de Dna și Dnul Hughes din Marea Britanie, susținători ai organizației Hope and Homes for Children UK, iar cealaltă parte a fost suplinită din cadrul Campaniei „Rostul Postului” 2018, demarată pentru a colecta fonduri suplimentare pentru acest serviciu.  În cadrul campaniei au donat generos atât persoane fizice, cât și companii, cum ar fi Gas Natural Fenosa și Agenția Servicii Publice.