29 decembrie 2021

Profesorii din șase raioane ale țării beneficiază de instruirile experților în incluziune, pentru a transforma școlile în comunități, care valorifică potențialul fiecăruia

Profesorii din șase raioane ale țării (Briceni, Ocnița, Florești, Râșcani, Cantemir și Ștefan Vodă) beneficiază de instruirile experților în incluziune, pentru a transforma școlile în comunități, care valorifică potențialul fiecăruia. În cadrul a trei zile de instruiri, 79 de specialiști au participat activ, având posibilitatea să descopere mecanisme utile pentru a face școala mai incluzivă.

„Oamenii caută soluții, acțiuni bazate pe un dialog continuu, mecanisme care să valorifice fiecare opinie și implicare. De fapt, ceea ce fac angajații sistemului educațional e să schimbe vechiul sistem și să pună bazele unui nou, care să răspundă necesităților fiecărui participant: elev, cadru didactic, părinte”, a menționat expertul în incluziune, Viorica Cojocaru.

Participanții la atelierul online au posibilitatea să lucreze în echipe, să cunoască alte experiențe, iar experții în incluziune mereu îi provoacă, prin intermediul activităților, să gândească, să analizeze și să formeze atitudini, folosind drept suport Indexului Incluziunii.

„Instruirile, fiind unele practice, ne ajută să înțelegem ceea ce facem bine, dar și ceea ce am putea îmbunătăți. Ne ajută să ne elaborăm un plan de dezvoltare a instituției, să identificăm misiunea școlii și valorile pe care trebuie să se bazeze instituția”, a declarat Eudochia Jalbă, director adjunct, Instituția Publică „Mihai Eminescu”, din or. Cantemir, în urma instruirilor.

Sesiunile de instruire au fost organizate în cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă în Moldova”, implementat de  CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei