28 decembrie 2016

Reacția Publică la articolul www.noi.md

 

28.12.2016

Către Președintele Consiliul de Presă,

Viorica Zaharia

 

REACȚIE PUBLICĂ

Cu privire la articolul NOI.md „Moldova fără orfani. Mit sau realitate”

Stimată doamnă Viorica Zaharia,

Organizația CCF – Copil Comunitate Familie, reprezentant al organizației internaționale britanice Hope and Homes for Children Marea Britanie vă prezintă salutul său și solicită Consiliului de Presă să examineze corectitudinea unui articol realizat de portalul online NOI.md, în care suntem vizați (textul integral al articolului poate fi văzut aici: http://www.noi.md/md/news_id/200567?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork). Autorul  abordează subiectul copiilor aflați fără îngrijire părintească din sistemul de protecție a copilului din Moldova într-o manieră tendențioasă și îngrămădește, laolaltă, fenomene diferite – adopția națională și internațională, fenomenul copiilor care trăiesc în stradă, copiii în instituții rezidențiale, experiențe regionale și opinii ale exponenților celor două curente principale de opinii – reprezentanții instituțiilor rezidențiale care au interes direct pentru a continua îngrijirea copiilor în internate și case de copii și a reprezentanților societății civile, în cazul dat, al CCF Moldova.

Vom trece peste faptul că autorul nu s-a documentat suficient pentru a pătrunde în esența domeniului și folosește terminologia inexistentă în sistemul de protecție a copilului din Moldova, nu face referință la niciun document de politici și legislație și comite numeroase greșeli ortografice, de stil și de traducere din limba rusă (limba interviului original) în limba română. Fiind filolog de profesie, sunt oripilată de formulările care mi se atribuie în articol; aș fi preferat să mă citeze în limba rusă.

Totodată, țin să menționez că am acordat interviul în limba rusă pentru o jurnalistă care s-a prezentat ca fiind Marina Prodius, pe când articolul este semnat de Vladislav Bordeianu. Acest lucru ne pune în gardă și trezește semne de îndoială cu privire la corectitudinea, transparența și profesionalismul cu care jurnaliștii de la noi.md își exercită meseria. Și mai grave sunt interpretările și asocierile pe care le face dl. Bordeianu.  Bunăoară, autorul articolului se referă la copii din casele de copii luați de la narcomani, alcoolici, de la cei care au ajuns în pușcărie”, lucru care nu a fost menționat în interviu sau alte inexactități, cum ar fi familiile patronale, care, în realitate, se numesc “familii de asistenți parentali profesioniști”. Înregistrarea audio integrală am păstrat-o și o putem pune la dispoziție pentru transparență.

Considerăm că autorul jignește și umilește copiii, de care pretinde că îi pasă atât de tare. Prin utilizarea noțiunilor de Mowgli urban, orfanii din Kazan (care se referă la folosirea vulnerabilității pentru a obține beneficii), dar și etichetarea familiilor  care se confruntă cu crize – totul denotă lipsa de empatie, înțelegere a nevoilor și atitudine discriminatorie din partea jurnalistului.

Autorul susține în articol că “…Este important ca copilul să fie eliberat de sub tutela și răspunderea statului. Iar pentru asta trebuie lichidate toate casele de copii și școlile internat. În acest scop, sînt create companii ilegale, ce se ocupă cu asemenea probleme și funcționează cu sprijinul structurilor de stat. În acest scop, posibil, au și fost deschise CCF și HHC, ce organizează concerte și evenimente caritabile cu participarea starurilor, în spatele cărora se fac afaceri”.

Considerăm că afirmațiile de mai sus ne lezează demnitatea și onoarea prin răspîndirea relatărilor false cu privire la fapte, a judecăţilor de valoare fără substrat factologic suficient sau prin injurie, conform Legii nr. 64 (art. 7) ,,Cu privire la libertatea de exprimare”.

În aceste condiții, solicităm Consiliului de Presă să examineze corectitudinea articolului și profesionalismul cu care a fost realizat, iar portalului NOI.md – să-și revadă afirmațiile calomnioase și tendențioase cu privire la organizația noastră și să-și retragă din articol următoarea propoziție care conține 2 presupuneri eronate care aduc prejudicii imaginiii organizației: „În acest scop, posibil, au și fost deschise CCF și HHC, ce organizează concerte și evenimente caritabile cu participarea starurilor, în spatele cărora se fac afaceri”.

Suntem în continuare deschiși spre colaborare cu toate instituțiile mass media, cu condiția respectării codului deontologic prefesional și legislației în vigoare a RM.

 

Cu înaltă considerație,

Liliana Rotaru,

Director CCF Moldova/reprezentant HHC Marea Britanie