26 iunie 2019

Realitatea din Moldova, prin ochii unei voluntare din SUA

“Este frustrant să urmărești situațiile dificile în care s-au pomenit familiile pe care le-am cunoscut la CCF Moldova. Odată ce ajungi să le afli povestea, îți dorești să le dai o mână de ajutor, să le oferi copiilor un trai decent și drept urmare o copilărie fericită“, mărturisește Fiona Barrett, o tânără originară din Statele Unite ale Americii, care a ajuns în Republica Moldova prin intermediul unui program internațional de voluntariat.

Experiență utilă asigurată de CCF/HHC Moldova

Își dorește să-și valorifice oportunitățile de dezvoltare și crede cu certitudine că experiența în echipa CCF/HHC Moldova îi oferă o platformă în acest sens. Interesul pentru Sistemul de sănătate publică și Protecție a copilului au determinat-o să aplice pentru acest stagiu de practică. Studiază Sănătate Globală și Scriere Creativă la Allegheny College din Pennsylvania. Se află în Moldova pentru două luni de zile, pe parcursul cărora este implicată în diverse activități desfășurate de organizație.

În doar câteva vizite întreprinse la Casa Comunitară din Chișinău, lansată și dezvoltată de CCF Moldova mai bine de doi ani în urmă, s-a atașat de copiii care locuiesc acolo. Împreună cu specialiștii centrului, îngrijește de cei 11 copii cu deficiențe severe. “Primele interacțiuni au fost mai dificile, copiii nu mă cunoșteau, iar eu, la rândul meu, nu realizam cât de complexă ar putea fi munca într-un astfel de centru” mărturisește tânăra. “Pot afirma cu sinceritate că savurez din timpul pretrecut acolo, iar experiența cu care mă aleg este una valoroasă. Îmi va oferi background-ul necesar în activitățile în care voi fi implicată ulterior”, continuă Fiona.

Voluntariatul, furnizor de aptitudini

Tânăra și-a pus drept scop să descopere cât mai multe despe aportul CCF la prevenirea separării copilului de familie. Însoțește specialiștii în vizitele de lucru, care îi oferă posibilitatea să culeagă informații importante pentru formarea sa despre programele CCF, peculiaritățile intervenției și rezultatele scontate. Ulterior, acestea sunt comasate în articole, care vin să vorbească despre organizație și beneficiarii acesteia.

Totodată, Fiona a avut posibilitatea să cunoască subtilitățile muncii realizate de membrii Departamentului de Comunicare și Fundraising al CCF Moldova, iar în cazul în care era necesar ajutorul ei, se implica fără rețineri. Nu s-a limitat doar la munca în cadrul organizației, alternată cu escapadele spre locurile de referință pentru cultura noastră. A urmat cursurile de limbă română puse la dispoziție de American Councils. De câte ori are ocazia să mai strecoare vreo expresie în română, o face fără șovăială.

“Am preferat să mă las surprinsă de tot ce aveam să descopăr în această țară”

Aventura sa, care a pornit la îndemnul profesorului de lacrosse al universității, a fost susținută și de părinții tinerei, încurajându-o să opteze pentru Moldova. “Am preferat să mă las surprinsă de tot ce aveam să descopăr în această țară, renunțând din start la așteptări, care deseori se dovedesc a fi eronate. Spre încântarea mea, oamenii pe care i-am întâlnit aici sunt cumsecade, locurile –  frumoase, iar munca realizată aici – utilă”, a conchis tânăra voluntară din Statele Unite ale Americii.