27 iulie 2017

Seminar de instruire inițială a asistenților parentali profesioniști

 

În perioada 27-28 iulie 2017, a dat start prima rundă a seminarului de instruire inițială a solicitanților la funcția de asistenți parentali profesioniști, desfășurată la Chișinău. Un număr de 12 potențiali asistenți parentali profesioniști, însoțiți de 4 specialiști din cadrul Serviciilor de APP din cele patru raioane, au participat un seminarul organizat de către CCF Moldova în parteneriat cu Directiile de asistență socială și protecție a familiei din: Basarabeasca, Criuleni, Ialoveni și Anenii Noi. CCF Moldova susține Direcțiile de asistență socială și protecție a familiei să instruiască persoane care doresc să ia în îngrijire copii aflați în situații de risc. Seminarul se va desfășura timp de 6 zile. Din primele zile de participare potențialii APP din raioanele menționate și-au exprimat alegerea de a îngriji de copiii ce vor avea nevoie de ei, demonstrând acest fapt prin motivația lor internă privind dragostea de copii, dorința de a se împărți cu alții, de a se afirma ca părinte etc.

Seminarul a fost găzduit de către Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu din municipiul Chișinău.

Asistenţa parentală profesionistă (APP) este un serviciu social care oferă copilului îngrijire familială substitutivă în familia asistentului parental profesionist, în baza delimitării între autoritatea locală şi asistentul parental profesionist a drepturilor şi obligaţiilor referitor la protecţia drepturilor şi intereselor legale ale copilului.

Serviciul APP oferă copilului aflat în dificultate îngrijire într-un mediu familial substitutiv pentru o perioadă determinată de timp, socializare şi reintegrare în familia biologică, extinsă sau adoptatoare, asigură îngrijirea şi creşterea copilului în mediu familial, dezvoltarea lui în corespundere cu particularităţile de vârstă individuale şi cu standardele minime de calitate şi monitorizarea situaţiei copilului în perioada pre- şi postreintegrare.