28 septembrie 2021

Specialiștii din sistemul educațional se alătură noului proiect „Spre o școală incluzivă”

Școlile din Republica Moldova pot fi mai incluzive, să răspundă necesităților copiilor și adulților, să contribuie la starea de bine a tuturor, prin aplicarea Indexului Incluziunii. Angajații sistemului educațional întreprind măsuri, pentru a îmbunătăți procesul educațional,   participând la 3 ședințe de informare furnizate de organizația „Copil, Comunitate, Familie Moldova” în cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă”.

Cei 146 de reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului din 35 de

raioane și municipii ale țării au făcut cunoștință cu activitățile proiectului, care vor contribui la transformarea școlilor în comunități mai prietenoase nu doar copiilor, dar tuturor celor care participă la actul educațional. În perioada următoare vor fi selectate 20 de Direcții Educație și 60 de școli din 20 de raioane, care se vor angaja să promoveze practicile incluzive în școală, aplicând Indexul Incluziunii. Aproximativ 280 de specialiști vor beneficia de formare și mentorat pe parcursul perioadei de implementare a proiectului.

Proiectul „Spre o școală incluzivă” este o continuare a proiectului pilot „Puternici prin diversitate – aplicarea Indexului Incluziunii”. Bunele practici și rezultatele obținute în proiectul pilot vor servi drept bază pentru a promova incluziunea în cele 60 de școli selectate. „Școlile încep să schimbe paradigma, încearcă să devină școli apropiate familiei, comunității, să promoveze o comunicare deschisă, să implice mai mulți parteneri în procesul de dezvoltare al școlii. De fapt, putem învăța să facem asta, datorită unor instrumente foarte clare de cooperare, pe care ni le oferă Indexul Incluziunii, care va sta la baza proiectului. Astfel, vom depăși împreună provocările cu care ne confruntăm”, a menționat expertul în educație incluzivă Viorica Cojocaru.

Unul dintre participanții ședinței de informare a subliniat cât de necesare sunt practicile incluzive. „Am reușit să realizăm multe lucruri, pentru a promova educația incluzivă, dar nu întotdeauna indicatorii pe care îi măsurăm definesc școala în totalitate. Cred că e util să cunoaștem acest instrument (Indexul Incluziunii), ca să ne putem evalua școala din toate perspectivele.”

În perioada imediat următoare va fi lansat procesul de selectare a școlilor partenere pentru implementarea proiectului. Ne dorim să colaborăm cu 70 de școli, 10 dintre care se numără printre participanții primului proiect. Copiii din țara noastră pot studia în școli, care au la bază o cultură incluzivă, iar adulții din sistemul educațional  –  se pot realiza profesional.

Proiectul „Spre o școală incluzivă” este implementat de Copil, Comunitate, Familie Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și ChildFund Germania, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei în perioada iulie 2021 – iunie 2023.