20 ianuarie 2021

„Toți angajații şi voluntarii trebuie să menţină cele mai înalte standarde de conduită profesională şi etică atunci când lucrează cu copiii”

Politica de protecție a copiilor (PPC) și Politica de prevenire a exploatării și abuzului sexual (PEAS) sunt documente vitale, pe care orice organizație care lucrează cu copiii, trebuie să le aibă. Ambele politici sunt acte interne care prevăd ca instituția și angajații ei asigură dreptul copilului la siguranță, sprijin și intervenție în situațiile când sănătatea și viața copilului sunt puse în pericol. Lorina Ghițu, coordonatoarea PPC și a PEAS la CCF Moldova, vine să ne răspundă la întrebări referitor la aceste politici. Care sunt semnele după care să recunoască o situație de risc sau o situație de abuz; care sunt pașii care ar trebui să-i întreprindă atunci când se întâmplă să identifice un caz de violență sau abuz sexual asupra unui copil; care sunt circumstanțele care pot să creeze copilului o situație de risc și respectiv să-i afecteze siguranța – găsim răspunsurile în aceste documente.

 

De ce e nevoie de existența unor astfel de Politici?

Politicile au drept scop de a stabili procedurile care trebuie adoptate de către persoanele care lucrează în cadrul organizației pentru a se asigura că toți copiii care sunt beneficiari direcți ai CCF Moldova sunt protejaţi de orice formă de abuz sau neglijare.

Consider că aceste Politici, semnate de către toți angajații, partenerii şi voluntarii contribuie la o mai bună înțelegere a obiectivelor organizației și, totodată, îi ajută pe specialiști să acţioneze corect atunci când are loc un incident, pentru a oferi un răspuns prompt şi adecvat. Este extrem de important ca toți angajații şi voluntarii să menţină cele mai înalte standarde de conduită profesională şi etică şi să acţioneze corect atunci când lucrează cu copiii. În experiența mea de coordonatoare a PPC și PEAS, nu am avut nici un caz de abuz sau neglijare ale angajaților față de copii, și nici o plângere din partea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului.

 

Ce presupune activitatea unui coordonator al Politicii de protectie a copilului și a Politicii de prevenire a exploatării și abuzului sexual (PEAS)? Care este exact rolul Dvs. în această funcție la CCF Moldova?

PPC și PEAS demonstrează dedicaţia organizaţiei de a proteja copiii de orice formă de abuz sau neglijare. Aceste 2 documente  contribuie la crearea unui mediu protector pentru copii şi arată că organizaţia întreprinde măsuri concrete care asigură un astfel de mediu pe tot parcursul activităţii sale.

În calitate de coordonatoare a PPC și PEAS sunt responsabilă de organizarea ședinței de revizuire periodică a acestor documente, organizarea și facilitarea instruirii inițiale ale angajaților noi, voluntarilor și studenților, organizarea instruirii continue ale angajaților, dar și raportarea cazurilor de abuz și neglijare.

 

 

 

Ce v-a marcat cel mai mult pe Dvs. în lucrul cu copiii de-a lungul anilor?

Întotdeauna am fost marcată de dorința copiilor de a reveni acasă atunci când se aflau în instituțiile rezidențiale și atitudinea lor pozitivă față de părinți, indiferent de situație. Însă mă întristează drama trăită de părinți și copii în urma separării, atunci când își trimiteau copiii la internate, neștiind, din păcate, care vor fi consecințele abandonului copilului pe termen lung. Dar ce mă bucură cel mai mult este încrederea pe care o au copiii față de noi, angajații CCF Moldova, dar și fericirea trăită de ei când venim în vizită – acasă, la școală sau grădiniță, contribuind la îmbunătățirea relațiilor dintre părinți și copii.