04 octombrie 2016

TU TE-AI NĂSCUT ÎN SUFLETUL MEU

 

20 de asistenți parentali profesioniști vor oferi un mediu familial copiilor sub vîrsta de 3 ani și copiilor cu disabilități

Chișinău, 4 octombrie 2016 – O campanie națională de recrutare a asistenților parentali profesioniști (APP) a fost lansată astăzi de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova, și CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, reprezentant al Hope and Homes for Children Marea Britanie.

Campania își propune drept scop extinderea și diversificarea serviciului de asistență parentală profesionistă și aprobarea a cca 20 de asistenți parentali profesioniști, care vor oferi un mediu familial copiilor cu vârsta 0-3 ani și copiilor cu dizabilități în 4 localități pilot. Datorită reformelor din ultimii zece ani numărul copiilor din instituții rezidențiale s-a redus de peste 5 ori: de la 11, 5 mii la cca 2 mii. Totuși,  o mare parte din copiii care încă mai cresc în instituții sunt copii cu dizabilități și copii de vârstă fragedă.

Pe lângă cauzele de natură socio-economică, și serviciile sociale menite să prevină separarea copilului de familia lui au o capacitate insuficientă şi resurse puţine. Numărul asistenților parentali profesioniști este încă mic comparativ cu necesitățile reale. Campania cu genericul “TU TE-AI NĂSCUT ÎN SUFLETUL MEU” își propune să sensibilizeze opinia publică și să crească numărul serviciilor sociale pentru copiii rămași fără îngrijire părintească prin recrutarea noilor asistenți parentali pentru copii de vârstă fragedă și cei cu dizabilități. În total, vor fi identificați peste 60 de doritori de a deveni asistenți parentali profesioniști, care vor fi evaluați, selectați și ulterior instruiți și aprobați.

În cadrul campaniei, vor fi produse și difuzate în mass media tradițională și online spoturi video și radio, iar în transportul și locurile publice vor fi plasate postere menite să recruteze noi doritori de a deveni asistenți parentali profesioniști și vor fi organizate mai multe evenimente  în cele 4 raioane-pilot (Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni). În spotul video, bazat pe fapte reale, pe post de actori apar vloggerita Ionela Hadîrcă și un băiat de 4 ani, Iustin Vărzari, spotul poate fi vizionat pe https://www.youtube.com/watch?v=6Fq4zZStqVY&feature=youtu.be

Evenimentul de lansare a campaniei s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, de familie, aceasta fiind asigurată de prezența copiilor și asistenților parentali profesioniști. Totodată, prioritatea înaltă a campaniei a fost asigurată de prezența oficialilor, reprezentanților autorităților publice centrale și locale și jurnaliștilor. De asemenea, asistenți parentali profesioniști și-au împărtășit experiențele, lecțiile învățate, succesele, în timp ce copii lor au avut parte de un program distractiv.

Potrivit datelor MMPSF, în Moldova actualmente există 445 familii de asistenți parentali profesioniști și părinți educatori, în care cresc 981 de copii.

Inițiativa este parte din proiectul Copiii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul,  finanțat de UNICEF şi HHC Marea Britanie și implementat de CCF/HHC Moldova.