03 aprilie 2019

Un viitor mai bun pentru Ioana și băiețelul ei

Tuberculoza depistată la timp poate fi tratată! Dacă credem că această boală îi afectează doar pe cei mai puțin norocoși, care trăiesc în condiții sărace, ne înșelăm, oricine poate fi expus acestui risc. Însă desigur în condițiile de sărăcie, malnutriție și inaccesibilitate sau evitarea consultului medical, afecțiunea progresează și ajunge le cele mai nefaste circumstanțe.

Povestea de viață a Ioanei este una încolțită de aceste probleme. Am întâlnit-o acum un an la un centru maternal, unde era găzduită temporar, din motiv că acasă, în mica și sărăcăcioasa locuință se afla un focar deschis de TBC. Mama sa avea această afecțiune de ceva vreme, dar refuza internările spitalicești, obișnuind să consume alcool.
După naștere nu avea unde să se întoarcă, aceeași odaie și aceeași problemă. Situația rămăsese neschimbată.

Alături de colegii noștri de la direcția de protecție a copilului, am ajutat-o și asistat-o legal pentru a obține cota parte din locuință. Ulterior am intervenit cu sprijin material pentru ca să-și refacă, adapteze și repare o parte din încăpere, cu ieșire separată și condiții prielnice pentru ea și copil. În alte condiții, copilul ar fi rămas în grija statului.
Datorită sprijinului oferit de magazinul de construcții și finisaje Bau Construct, după construcția peretelui separator și montarea unei uși, camera a fost finalizată, astfel ca Ioana împreună cu băiețelul ei să se mute și să savureze din plin viața de familie.

În perioada următoare, CCF/HHC Moldova va continua să o susțină pe Ioana, intervenind ori de câte ori va avea nevoie.