23 mai 2016

Vizită de documentare în Scoția

 

În perioada 23-27 mai 2016, am organizat o vizită de documentare în Scoția, cu sprijinul HHC și UNICEF, în contextul proiectului „Copiii de vârstă fragedă din Republica Moldova – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul”. În cadrul vizitei au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, reprezentanți UNICEF și CCF/HHC Moldova. Scopul vizitei fiind cunoașterea practicilor pozitive, ulterior dezvoltate în țara noastră, printr-o abordare comună, oferind asistență eficientă  familiilor cucopii 0- 3 ani, inclusiv prevenirea separării, sprijin familial, reintegrarea copiilor, dezvoltarea serviciilor și consolidarea capacitățilorpărților implicate.

Prima zi a vizitei a avut loc în Edinburgh, la Guvernul Scoției discutând cu 3 echipe modelul scoțian de practici, parcursul de îngrijire pentru familiile cu copii 0-3 ani, metodologia de îmbunătățire a calității și corelarea serviciilor universale și speciale. Participanții au fost extrem de interesați de prezentări, au pus zeci de întrebări, au comparat sistemele și abordările din ambele țări și au discutat posibile sinergii.

Următoarea zi, activitatea s-a desfășurat la Stirling, vechea capitală a Scoției și patria eroului național Wallace. Acolo, în două grupuri, vizitele au avut loc la un centru de sprijin familial, unde am fost așteptați cu imagini din Moldova, harta Moldovei și Bine ați venit! în limba română. Managerul și personalul centrului, dar și beneficiarii au vorbit despre serviciile prestate, nevoile familiilor cu copii mici și rolul centrului în sistemul de suport familial. Iar cel de al doilea grup a vizitat un centru comunitar de sănătate, unde asistenta medicală responsabilă de vizite la domiciliu a prezentat structura serviciului Home Visiting și interacțiunea acestuia cu alți specialiști și alte agenții.

După prânz, echipele s-au reunit cu toții în aulele universității Glasgow Caledonian University. Un grup de 3 specialiști, inclusiv coordonatorul de program de studiu și lectori / practicieni au prezentat programul de vizită la domiciliu, din perspectiva pregătirii cadrelor și implementării.

A fost o altă zi plină de admirație pentru natura, istoria, oamenii din Scoția și munca lor asiduă pentru binele copiilor.

Cea de a treia și ultima zi a vizitei de studiu și documentare a grupului din Moldova, a început  la Action for Children, o organizație fondată în 1869, care, printre alte domenii, are și un foarte riguros program de foster specializat. Alături de 3 specialiști au fost discutate standardele și structura serviciului, modalitățile de promovare și evaluarea candidaților. În partea a doua a zilei  grupul s-a deplasat la Universitatea Strathclyde unde a avut loc o discuție utilă și interesantă cu directorul serviciilor sociale pentru copii din cadrul Consiliului Local Glasgow – cel mai mare oraș din Scoția. Printre mesajele cheie a fost validată și experiența noastră că serviciile rezidențiale costă enorm și nu produc finalități și rezultate pozitive pentru copiiResursele cele mai mari sunt necesare în programele de prevenție, sprijin familial și intervenție precoce în primii ani de viață.

Ziua și întreg programul vizitei s-a finalizat la CELCIS, organizația – gazdă unde au fost formulate concluziile celor 3 zile – importanța colaborării intersectoriale, parteneriatul cu familia, prioritizarea cheltuielilor pentru servicii de sprijin familial și de intervenție precoce, importanța primilor ani de viață (programul 1001 zile), și tendința de oferire a serviciilor universale integrate și accentul pe inovație.