Istorie

CCF Moldova creează pentru copiii în nevoie un mediu de speranţă şi respect, în care ei îşi pot dezvolta potenţialul complet şi oferă instrumente practice pentru o schimbare pozitivă în viaţa copilului, familiei şi comunităţii.

Istoric

În 2004, un grup format din cinci persoane (pedagogi și un medic) au decis să se implice mai activ și cu un scop comun de a produce o schimbare în viața copiilor din Moldova. Câțiva aveau experiență de lucru în ONG și cunoșteau din această activitate soarta și problemele, dar și visele și speranțele copiilor din Moldova, în special ale celor care erau separați de familie și se aflau în instituții rezidențiale. La 8 aprilie 2004, CCF Moldova a fost înregistrată la Ministerul Justiției cu nr. 2952. CCF Moldova are statut de Utilitate Publică. Din 2005, reprezentăm organizația HHC Marea Britanie (Hope and Homes for Children UK – Speranță și Cămin pentru Copii, Marea Britanie). Parteneriatul nostru se bazează pe valori și abordări de lucru comune, pe încredere reciprocă și promovarea drepturilor copilului, în special dreptul la creștere și dezvoltare în mediu familial. Pentru noi este o onoare să fim asociați profesional cu HHC Marea Britanie, care este un notoriu expert regional și internațional în domeniul Protecției Copilului, cu accent pe asigurarea unui mediu familial și dezinstituționalizare.

De ce ne implicăm

Pentru noi, cei de la CCF Moldova, activitatea noastră este nu doar un serviciu, ci datorie și vocație. Serviciul nostru implică multe momente emoţionante, compasiune pentru copil și familie, frustrări, uneori eșecuri, dar cele mai multe sunt momentele de bucurie atunci când o familie este reunită, la descoperirea de către copil a noțiunii de „casă”, la păstrarea unui prunc lângă mama, la transformarea unei tinere în MAMĂ, nașterea atașamentului și lacrimile ei la primul zâmbet al copilului – momente de supremă fericire de a ferici un copil…

Am propus unui grup de copii dintr-un internat din nordul țării un joc binecunoscut: dintr-o listă de zece persoane trebuiau să aleagă trei care vor supravețui pe o insulă pustie. Printre cele zece personae era și o femeie însărcinată. Ne-am așteptat la o atitudine specială din partea copiilor față de viitoarea mămică și față de prunc. Credeam că anume ea va fi „salvată” prima.

Un băiat de 12 ani a exclus-o, însă, în primul rând pe femeia însărcinată, spunând că „oricum, îl va naște și-l va abandona…”

De 18 ani, deja, noi încercăm să schimbăm această situație. Să aducem lucrurile la normalitate, iar normalitatea este dragostea între părinți și copii, afecțiunea și bunăstarea în familie, înțelegerea și căldura în casă, fie și în una cu lipsuri materiale.

Acest lucru este posibil, dar nu este ușor. Avem nevoie de oameni, timp, resurse și atitudine.

Credem că această istorioară vă va convinge de un simplu adevăr – FIECARE COPIL ARE NEVOIE DE FAMILIE! Credem în această schimbare și mai credem că împreună cu fiecare cititor a acestei istorii, vom ajunge la schimbarea dorită.

Abonează-ți inima la fapte bune, devino patreonul CCF Moldova