Astăzi, 8 aprilie, organizația Copil, Comunitate, Familie Moldova împlinește 18 ani de activitate.
În toți acești ani, CCF Moldova a muncit pentru ca fiecare copil să crească acasă, într-un mediu familial sigur și armonios, departe de pereții reci și sumbri ai internatelor. În acești ani, datorită partenerilor CCF Moldova, patronilor, ambasadorilor, autorităților și oamenilor care cred în misiunea organizației, au fost ajutați 7194 de copii dintre care:
– 2495 de copii au fost sprijiniți să rămână în familiile lor
– 1596 de copii au fost ajutați să revină în familii din instituții rezidențiale
– 1008 copii cu cerințe educaționale speciale au fost sprijiniți să se încadreze în școli comunitare
– 360 de familii noi de asistenți parentali profesioniști aprobate
– 10 internate închise
– 23 de servicii de zi deschise
– o casă comunitară pentru copii cu dizabilități severe, deschisă în Chișinău
– 26483 profesioniști din sistem instruiți.

Potrivit președintei organizației CCF Moldova, Liliana Rotaru, dificultăți au fost simțite în fiecare an, dar de diferită natură. În primii ani a fost necesară identificarea profesioniștilor în echipă, creșterea competențelor, aprofundarea expertizei, iar în ultimii ani, în confruntarea crizei pandemice COVID-19 și crizei umanitare prin care trecem, cauzată de războiul din Ucraina, organizația și-a extins eforturile și au fost nevoie de resurse umane adăugătoare.
Întrebată dacă chiar e posibil ca în Moldova să nu existe instituții rezidențiale, Liliana Rotaru a menționat: „Da, absolut, eu cred cu tărie că e posibilă Moldova fără instituții de tip vechi, Dickensian, și sunt sigură că există voință politică la cel mai înalt nivel pentru a schimba sistemul de protecție. Și foarte multe lucruri bune s-au făcut deja. Doar că, pe lângă acești factori pozitivi – voința politică și expertiza ONG-urilor, există și dificultăți – o inerție de decizii, o comoditate de a continua să fie folosită instituționalizarea ca și „formă de protecție”, o amânare a unor decizii ferme și argumentul că „nu avem bani”. Dar, de fapt, acești bani există, poate nu sunt suficienți, dar sunt mulți și ei sunt în bugetele de milioane ale instituțiilor rezidențiale în care uneori au rămas mai puțin de 20 de copii”.

Ultimul an, pe lângă grija pentru cei circa 700 de copiii din programele organizației, CCF Moldova este alături de copiii și familiile refugiate din Ucraina. Organizația susține 20 de centre pentru refugiați. În același timp, o parte din echipă este zilnic, 24/7, la Punctul de frontieră Otaci pentru a acorda celor care fug din calea războiului tot suportul necesar, și anume sprijin pentru restabilirea legăturilor cu familia, reintegrarea familiei, crearea spațiilor prietenoase pentru copii, servicii de referire pentru cazuri de violență, primul ajutor medical și psihosocial.
Te invităm să fii alături de CCF Moldova, pentru că doar cu susținere, organizația va reuși să închidă toate internatele din Moldova și să înlocuiască centrele de plasament cu alternative de tip familie și servicii comunitare. Va crea pentru copiii în nevoie un mediu de speranță și respect, în care ei își pot dezvolta potențialul complet și va oferi instrumente practice pentru o schimbare pozitivă în viața copilului, familiei și comunității.
Poți susține organizația prin intermediul campaniile și evenimentelor, precum Rostul Postului, Povești de-acasă, Run for Children, Seara Aventurilor, participarea în cadrul evenimentului Gala Generozității sau abonându-vă inima la fapte bune aici: www.patreon.com/ccfmoldova.
De asemenea poți redirecționa 2% către CCF Moldova, chiar în aceste zile, utilizând codul fiscal 1011620001828. Mecanismul 2% nu este o donație, este un drept al cetățenilor, prin care aleg să sprijine o cauză socială.