
„Dificultățile și barierele cu care se întâlnesc angajații instituțiilor de învățământ nu mai sunt percepute ca un eșec, ci provocări pentru care, într-o maniera participativă, se pot găsi soluții. După un an de activități de formare și ședințe comune în cadrul proiectului, școala e mai deschisă, se consultă cu familia și copilul prin intermediul unor instrumentate ușor de aplicat. La masa de discuții sunt invitate mai multe persoane din comunitate care pot contribui la dezvoltarea instituțiilor. Schimbarea de atitudine este îmbucurătoare”. Declarația îi aparține expertului în incluziune cu peste 20 de ani de experiență, Viorica Cojocaru, făcută în cadrul ședinței de training oferită profesorilor și managerilor instituțiilor de învățământ.

Profesorii din 24 de instituții de învățământ beneficiază de instruirile experților în incluziune, în perioada 27-28 aprilie, experți care îi susțin în procesul de transformare a școlilor în comunități prietenoase tuturor participanților la procesul educațional. În cadrul sesiunilor de training și a ședințelor de mentorat, specialiștilor li se oferă posibilitatea să descopere instrumente și mecanisme utile pentru a face școala mai incluzivă. Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă în Moldova”, implementat de CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Proiectul își propune să promoveze valorile incluzive, care vor contribui la starea de bine a întregii comunități școlare, oferind suport continuu, ateliere și ședințe de mentorat, specialiștilor în peste 70 de școli din 21 de raioane ale țării. „Încercăm să fim alături la fiecare etapă a unui proces integral de dezvoltare a scolii: de la identificarea barierelor, prioritizarea acestora, elaborarea planurilor de acțiuni pentru depășirea dificultăților și revenirea la măsurarea progresului. Toate etapele implică întreaga comunitate școlară, presupune un proces transparent, de cooperare. Un astfel de proces durează aproximativ 12 luni”, a declarat expertul în incluziune Viorica Cojocaru.

Experții lucrează cot la cot cu profesorii și managerii instituțiilor la dezvoltarea planului de acțiuni de dezvoltare a școlilor. Atelierele și ședințele de mentorat le oferă o platformă, care le permite să supună discuțiilor toate subiectele ce prezintă interes pentru cadrele didactice.

Profesoara Liuba Caisin, satul Speia, raionul Anenii Noi, participantă la atelier a menționat: „Aici am primit recomandări ce ar trebui să întreprindem ca fiecare să se simtă bine și acceptat în școala noastră, cum să stimulăm participarea elevilor, să îi îndemnăm să fie activi. Le spun elevilor mei că sunt capabili, că sunt în stare să le facă pe toate. Îi îndemn să-și exprime gândurile liber și fără echivoc. Comunicarea este prioritară”.

O altă participantă a atelierului furnizat în cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă în Moldova”, Olga Drumea, șef al Serviciului de Asistență Psihopedagogică din raionul Nisporeni a declarat: „Aceste ședințe de instruire reprezintă o posibilitate de a schimba sistemul educațional, de a ne dezvolta și de a deveni din ce în ce mai incluzivi. Deprindem practici utile pentru a ne transforma și schimba cultura în școli.”
Proiectul „Spre o școală incluzivă în Moldova” prevede 280 de sesiuni de mentorat și 11 ateliere, pentru 320 de profesioniști din 72 de școli din țară. Totodată, proiectul include și întruniri cu reprezentanții a 20 de Organe Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului.
Proiectul „Spre o școală incluzivă” este implementat de CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu ChildFund Deutschland, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, în perioada iulie 2021 – iunie 2023.