Apelul la Acțiune: sprijinul UE pentru reforme în protecția copilului

 

TERMINAREA EREI ÎNGRIJIRII INSTITUȚIONALE ÎN EUROPA TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE: PENTRU FIECARE COPIL, ÎN FIECARE COMUNITATE

În condițiile în care întreaga Europă a celebrat Ziua Internațională a Copilului și Ziua Globală a Părinților, Campania Opening Doors for Europe’s Children (Deschidem Ușile pentru Copii Europei) a lansat un Apel la Acțiune către UE să-și consolideze sprijinul reformelor naționale ale sistemelor de protecție a copilului, în contextul pregătirilor pentru Cadrul financiar multianual.

O coaliție de 124 de organizații non-guvernamentale naționale și internaționale care lucrează la îmbunătățirea vieții copiilor privați de grija părintească au constatat rolul pivotal al Uniunii Europene în tranziția de la grija instituțională la cea bazată pe comunitate – proces cunoscut sub numele de „Dezinstituționalizare” (DI). Campania cere UE să promoveze alocarea și utilizarea adecvată a fondurilor UE pentru reformele de dezinstituționalizare. Îmbunătățirea reglementărilor existente, cum ar fi condiționalitatea ex ante privind trecerea de la îngrijirea instituțională la cea comunitară și punerea în aplicare a Codului european de conduită privind parteneriatul – acestea sunt solicitările-cheie către liderii Europeni. “Noi dorim să vedem o Europă în care fondurile UE și legislația sunt aplicate la toți copiii fără sau cu riscul de separare de părinți. Noi vrem să ne asigurăm că dezinstituționalizarea devine o prioritate pentru toate țările din Europa, inclusiv țările-membre, cele aflate în pre-aderare și statele din vecinătate,” susțin membrii campaniei.

Jana Hainsworth, Secretarul General al Eurochild, leaderul campaniei Opening Doors: “Dezinstituționalizarea – sau reforma holistică a sistemului de protecție a copilului – este probabil cel mai bun exemplu în care UE are și poate avea un impact pozitiv enorm în fortificarea reformelor naționale și catalizarea schimbărilor într-o manieră care sprijină interesul superior al copilului.”

Textul integral al Apelului la Acțiune al Campaniei Opening Doors poate fi accesat aici 

Campania Opening Doors for Europe’s Children are scopul de a sprijini eforturile naționale de a dezvolta sisteme de protecție a copilului care fortifică familia și asigură alternative de calitate înaltă bazate pe familie și comunitate, prin orientarea fondurilor și politicilor UE și capacitarea societății civile. Este vorba de un parteneriat dintre 5 organizații internaționale și  non-guvernamentale din 15 țări Europene.