Campania „Opening Doors”

 

În iunie 2013, experți de top în reforma sistemului de îngrijire a copilului au lansat în Parlamentul European la Bruxelles o campanie de pledoarie, pentru a solicita Uniunii Europene stoparea îngrijirii instituționale pentru copii, pentru totdeauna.

În toată Europa, sute de mii de copii cresc în instituții rezidențiale. Consecințele sunt devastatoare pentru copii, pentru familiile lor și, până la urmă, pentru întreaga societate.

Din păcate, această situație continuă, în pofida faptului că există numeroase date ce demonstrează că un mediu familial iubitor este  indispensabil pentru dezvoltarea copilului, iar îngrijirea de tip familial este, pe termen lung, mai eficientă decât cea instituțională.

Majoritatea copiilor care cresc în instituții înregistrează rezultate școlare slabe și atestă întârzieri severe în dezvoltarea lor fizică, cognitivă și emoțională. Este foarte probabil ca mulți dintre acești copii să cadă pradă fenomenelor de trafic de ființe umane, exploatare, șomaj, vagabondaj și depresie, la ieșirea din instituția rezidențială sau mai tîrziu în viață. Însă adevărata tragedie a acestor copii este că majoritatea nu sunt orfani, dar au fost separați de familiile lor din cauza sărăciei.

La evenimentul din 6 Iunie 2013 găzduit de Mairead McGuinness, Europarlamentar, Vice-președinte al grupului PPE (Partidului Popular European) au participat  Eurochild și Hope and Homes for Children Marea Britanie, care sunt și coordonatorii campaniei ‘Deschidem Ușile pentru Copiii Europei’ – o campanie activă la nivel UE și în 12 țări europene. Campania solicită UE și guvernelor naționale să prioritizeze tranziția de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe comunitate și familie – un proces cunoscut și sub numele de Dezinstituționalizare (DI).

“…În sfârșit, subiectul tranziției de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe comunitate și familie și-a asigurat un loc pe agenda UE. Acum trebuie să ne asigurăm că guvernele naționale acționează pentru a schimba  viețile a sute de mii de copii în întreaga Europă”, a reiterat dna McGuinness.

De altfel, Comisia Europeană a recunoscut recent necesitatea de a investi în procesul de tranziție, de la îngrijirea instituțională, la cea bazată pe comunitate și familie.

Sub îndemnul “Investind în copii, întrerupem ciclul vulnerabilității” Comisia a solicitat explicit Statelor Membre să “stopeze expansiunea structurilor de îngrijire instituțională pentru copiii rămași fără ocrotire părintească; să promoveze îngrijirea de calitate bazată pe comunitate și cea alternativă de tip familial, în care copilul este tratat cu respectul cuvenit“.

Îngrijirea instituțională dăunează copiilor, este incompatibilă cu respectul pentru drepturile lor și reprezintă o irosire a banilor contribuabililor. Să atenuezi consecințele îngrijirii rezidențiale este mai puțin eficient din punct de vedere financiar pe termen lung, decât să previi separarea familiei și să asiguri alternative de calitate înaltă pentru acei copii care nu pot fi îngrijiți de părinții lor biologici“, a spus Delia Pop, Director de Programe la HHC Marea Britanie.

Conform liderilor campaniei Eurochild și Hope and Homes for Children, sfârșitul îngrijirii instituționale pentru copii în Europa este posibil și apropiat în timp – cu condiția ca interesului superior al copilului să fie pus la temelia  sistemelor de protecție a copiilor din Europa.

“Trebuie să nu ne mai bazăm pe îngrijirea instituțională. Acțiunile continue de eradicare a îngrijirii instituționale vor elibera resurse pentru crearea serviciilor durabile în comunitate,  de prevenție și pentru dezvoltarea serviciilor alternative de tip familial de înaltă calitate”, a constatat Jana Hainsworth, Secretar General al Eurochild.